Oбразователната игра „Нашето училище“

В чест на 105 годишнината от откриването на първата гимназиална паралелка в Разлог и патронния празни на училището беше проведена образователната игра „Нашето училище“. Идеята беше на 5.а клас, както и на д-р Катя Бранкова и Емилия Бисеринкова. Любезно съдействие ни оказаха специалистите от Исторически музей, Разлог и Читалищна библиотека. Разработени бяха различни по тип задачи, а учениците – разделени на две възрастови групи. Класните ръководители подпомагаха и направляваха работата на учениците.

За учениците от 5. – 7. клас задачите изискваха да проучат историята на първото обществено училище, построено в Разлог; на градското Мехомийско българско класно училище и да открият мраморната плоча на училището; да проучат коя сграда е построена през 1930 година със средства на братя Петър и Иван Каназиреви, с какво тази сграда се е отличавала от останалите училища в страната по това време, съществува ли до днес и за какво се ползва; да намерят училищната сграда, завършена през 1980г. и официално открита през 1981г. като направят снимка на помещението, което най-много им харесва. Допълнителната задача изискваше да направят снимки на класа пред всяка от изброените сгради, както и снимки на работния процес по подготовката на финалния продукт. Бяха представени табла, книжки, презентации и филми. Някои от филмите пресъздава един учебен час, проведен в килийното училище.

За всяка задача беше поставен максимален обем на текста от 10 изречения

На учениците от 8.-11. клас също бяха поставени издирвателски задачи. Всяка паралелка трябваше да събере информация по зададен въпрос и да я представи по творчески начин съобразно желанието и възможностите си. Максималният обем на текста беше определен на 45 изречения.

Ето задачите, както и тяхното изпълнение:

8.а кл. – Моля, проучете историята на семейство Каназиреви. Потърсете снимков материал и документи.

8.б кл. – Кой е първият кмет на Разлог след освобождението на града от османска власт? Какво знаете за него?

Учениците от двете паралелки обобщиха проучената информация в книжки.

8.в кл. – Кои учители от Мехомийското училище се оставили трайни следи в паметта на поколенията и защо?

Подготвиха интересен филм, заснет в училищния музей.

9.а кл. – В какви по тип училища се обучават разложките младежи през XIX век? Каква  особеност притежават тези училища?

Класът прояви изключително нестандартен творчески подход и подготви специална арт инсталация.

9.б кл. – Моля, проведете интервю с наследници на братя Каназиреви. Разкажете им за нашето училище. Моля, определете сами въпросите за интервюто.

Срещата с наследниците на патроните на училището беше не само интересна и забавна, но и полезна. Учениците имаха възможност да се докоснат до оригинални документи и снимки на фамилия Каназиреви. Подготвиха малък филм, в който са обобщили и информацията от няколко исторически изследвания.

9.в кл. – Моля, проведете интервюта със 6 наши съграждани, избрани на случаен принцип. Роднините и учителите Ви не се включват в изпълнението на тази задача. Моля, проучете какво знаят за братя Каназиреви. Обобщете резултатите от интервюто в рамките на 40 изречения.

За пореден път учениците доказаха, че владеят технологиите на високо ниво. Интервютата бяха организирани и проведени по правилата, събраната информация – обобщена в поредния брой на ученическия ни вестник „Тийнейджърски дух“ и във филм.

10.а кл. Моля, проучете историята на мехомийското класно училище. Кога и как е създадена обществената библиотека в Разлог?

Силната страна на 10.а са медийните технологии, поради което и тази паралелка подготви чудесен филм по поставената им задача.

10.б кл. – Моля, проучете кои са учителите от Разлог в първото обществено училище. Какво знаем за тях?

Фантазия и творчески подход – така може да бъде определена работата на 10.б кл. Задачата беше изпълнена като урок в училищния музей, в който директорът на първото обществено училище представя на учениците новите им учители. Урокът е филмиран.

10.в кл. – Кога и как е открита първата гимназиална паралелка в Разлог? С чие финансиране? Каква е съдбата на тази паралелка?

Всички налични сили и средства включиха 10.в в изпълнението на задачата си. След обсъдените различни варианти, един от друг по-оригинални, се спряха на един – да заснемат филм в НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – първата сграда на разложката гимназия, построена през 1930 г. със средствата, които през 1917г. братя Петър и Иван Каназиреви депозират в банката. Всички ученици дадоха своя принос за крайния продукт. Екипната работа доведе до изключителен резултат.

11.а кл. – Какви извънкласни дейности са имали учениците от гимназиалните паралелки в периода до Втората световна война?

Паралелката подготви книжка с най-важната информация по темата.

11.в кл. – Моля, проследете историята на Разложката гимназия в периода 1944-2021г.

Успяха да обобщят тази голям обем от информация и да се вместят в поставения обем от 45 изречения, представяйки резултатите и снимковия материал в табло.

В обобщение – участваха 21 паралелки и около 500 ученици. Състезателният дух беше изключително висок, а представените проекти – разнообразни, интересни и творчески изпълнени. Наистина е трудно да се оцени изпълнението на толкова разнородни по характер и трудност задачи. Журито в състав д-р Катя Бранкова, Емилия Бисеринкова и Петър Петров беше изправено пред сериозно предизвикателство как да оцени представените проекти. Не беше възможно да се направи традиционната класация и обявяваме всички за първенци.

В играта се включиха като индивидуални участници и 5 ученици от 4-те класове на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ Разлог. Те подготвиха интересни табла за историята на своето училище, разказаха и как минава един техен учебен ден.

Похвала заслужава ентусиазмът на всички да бъдат най-добрите и да представят най-доброто, на което са способни. И го направиха. Всички проекти ще бъдат достъпни на видеостената в училище, за да можем да им се насладим и да се порадваме на сътвореното от младите хора!

Сърдечно благодарим на всички участници  и техните класни ръководители!

Линк към видеата на учениците – тук – https://drive.google.com/drive/folders/13DXhhKewqMN3dvMSVxpgj0VToWbJtdyW?usp=sharing