Литературен форум на символистите

В навечерието на Патронния празник на училището – 5 май, учениците от 10в клас проведоха нетрадиционен открит урок по литература. На 3 май в присъствието на всички учители по БЕЛ, както и на преподаватели от обединенията по математика и химия те демонстрираха резултатите от работата си по предварително поставени проектни задачи, изпълнени от екипи от по четирима ученици. Всеки от шестте екипа влезе в роля на поет символист, неизучаван в програмата за задължителна подготовка, представи живота и творчеството му в аз-форма, както и допълни представата за поезията му чрез проучени критически оценки и спомени на негови съвременници. За да е по-емоционално и живо представянето на поетите, всеки екип чрез свой рецитатор представи и знакова творба на автора.

Учениците сами бяха подбрали въздействащи творби от творчеството на Д. Дебелянов, Н. Лилиев, Т. Траянов, Ем. Попдимитров, Хр. Ясенов и Д. Бояджиев и умело аргументираха избора си. С артистичност и оригиналност се отличиха Крум Пахов в ролята на Христо Ясенов и Христо Коцаков в ролята на Ем. Попдимитров. С рецитаторските си умения пък блеснаха Елена Чатлабашева, Росица Панкова, Емине Тупева, Анелия Попова, Кристиана Кандева, Славчо Манушкин и Костадин Гаминчев.

Десетокласниците затвърдиха знанията си за символизма чрез презентацията на Мария Бангеева и решаването на тест, като крайните оценки, които получиха от преподавателите гости и лично от директора на СУ „Бр. Каназиреви“ – госпожа Р. Тумбева, бяха отлични.