Училище посланик на Европейския парламент

„Различни – НЕ БЕЗРАЗЛИЧНИ“

#EPAmbassadorSchools

Под това мото на 19 април част от младшите посланици и ученици от 11в клас се срещнаха с преподавателя по английски език и модератор на събитието Евгения Русева, която представи нова игра, свързана с противодействието на беззаконието по българските пътища. След нетрадиционното запознаване с участниците Евг. Русева насочи вниманието им към видеоклип, чийто звук нарочно беше спрян. Провокацията бе насочена към това кой какво вижда във видеото и как го интерпретира през собствената си призма и личен опит. В неформалната дискусия учениците сами достигнаха до наболелите въпроси пред обществото ни. А след това, разделени в три отбора от по 7 участници, учениците работиха с интерактивни карти, подреждайки ги в тематични групи, назоваващи нерешените все още проблеми с войната по пътищата. Всеки от отборите сам прецени с кои карти да илюстрира проблемите и се опита да предложи решения – от законодателни промени и по-строги санкции до промяна във възпитанието още от най-ранна детска възраст.

Като млади вече и бъдещи шофьори и ежедневни участници в движението по пътищата учениците обещаха да НЕ БЪДАТ БЕЗРАЗЛИЧНИ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Обновяване на къта на младшите посланици

#EPAmbassadorSchools

В периода 15-18 април младшите посланици обогатиха своя кът с нови материали. Те изложиха макет на Бранденбургската врата по повод наближаващия 9 май – Денят на Европа. На информационните табла бяха окачени плакатите, с които нашите гимназисти участват в Националния младежки конкурс на НАБЕК – „Да гласуваме заедно за Европа!“. В конкурса участват Борис Коцаков с в екип с Кристиан Андреев, Георги Тошков, Борислав Джолев с плакати, а с видео се включи Жан-Пиер Сматс.

На работните маси в къта посланиците наредиха нови информационни материали, свързани с предстоящите избори, с възможността учениците да направят своя информиран избор на zaednoza.eu.

#EPAmbassadorSchools
Днес – 15 април, младшите посланици от СУ „Братя Каназиреви“ и всички гимназисти, участвали през месец ноември в Националния конкурс за преводачи (в сянка) Juvenus Translatores, имаха вълнуваща среща с госпожа Свилена Георгиева – служител по езиковите въпроси в ГД „Писмени преводи“ към Европейската комисия. С темата за словното богатство стартира дискусията в Конферентната зала. За пътя си на преводач и за стъпалата в професионалната си кариера разказа преуспялата българка, която към момента владее свободно 8 езика, освен майчиния. Госпожа Свилена Георгиева разкри как се е родила любовта й към езиците и от опит сподели, че всеки следващ чужд език се учи за все по-кратък период от предишния. Особено мотивиращ за учениците беше фактът какъв е хонорарът на легитимните преводачи, особено на тези, които владеят поне 2 езика.
Поводът за срещата бяха и участниците в състезанието за млади преводачи. Общо 10 гимназисти (участвали с английски и руски език) от СУ „Бр. Каназиреви“ получиха лично от организатора на този форум грамотите си за участие, а най-добрите от училището получиха и предметни награди – Борислав Джолев,11б за превод от английски на български и Жан-Пиер Сматс,11в за превод от български на английски език, и двамата активни младши посланици.
Срещата беше организирана със съдействието на г-жа Юлия Каназирева, ст.учител по АЕ. На нея присъстваха и Р. Тумбева – директор, и С. Крънчева – зам.-директор на училището.
„Младите хора и Европа:#ИзползвайГласаСи“
На 8 април в историческата сграда на Народното събрание в София трима от младшите посланици – Георги Тошков, Данислава Крънчева и Кристиан Андреев, участваха в национален форум, организиран от Бюрото на Европейския парламент в България, заедно с още над 160 младежи от страната. Събитието бе открито от Деница Симеонова, заместник-председател на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозонатаа , и от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, които приветстваха младите хора и подчертаха значението на техните гласове да изберат и да начертаят бъдещето на Европейския съюз.
В първата част на събитието младите участници дискутираха с членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), Петър Витанов (С&Д), Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа), Ангел Джамбазки (ЕКР) важността от гражданска активност и нуждата от компетентни български представители в Европейския парламент и европейските институции.
Във втората част на събитието младите участници се включиха в четири практически занимания на различни теми, свързани с гражданската активност и младежкото участие, демокрацията, бъдещето на Европа, дезинформацията и намаляването на отпадъците. Нашите младши посланици бяха активни участници в творческите работилници „Демокрация>Диктатура“, „Свят от данни“ и „За бъдеще без отпадъци – действаме сега“.
А след този панел младежите продължиха дискусията с представителите на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната – Деница Симеонова и Кристиан Вигенин.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Регионална среща на младшите посланници в Благоевград – 27.03.20024 г.

За втора поредна година нашите младши посланици взеха активно участие в регионалната среща за област Благоевград на училища посланици на ЕП. Общо 20 младши посланици и двамата старши посланици към училището участваха в двата панела на работната среща. След приветствието на Т. Стойчев учениците играха игра за опознаване със своите връстници от другите училища. След това имаха възможността да дебатират с проф. Шикова от катедра „Европеистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“ по актуалните за деня евротеми – избори, миграция, законодателство, образование и др.
Специални гости на срещата бяфа евродепутатите Илхан Кючук и Асим Адемов, с които учениците разговаряха за работния ден на евродепутата, за правилните и грешните решения, за приоритетите в политиките на ЕС. Нашите младши посланици бяха едни от най-активните в продължилата почти час дискусия с депутатите, на които подариха за спомен по един от училищните алманаси.
След кратка почивка младшите посланици участваха в пет различни творчески работилници. Модератори на панела „Нашите европейски депутати“ бяха посланиците на СУ „Бр. Каназиреви“, които успяха чрез презентация, клип и дискусия да запознаят другите участници в срещата с различните политики и приоритети на коалиции и партии и накрая чрез импровизирано онлайн гласуване младежите избраха своя представител – Ивана Плеснева от Партията на зелените.
Креативност и информираност показаха младшите посланици, участващи в другите работни панели – решаване на казуси, предложения за зелени политики, дебат за изкуствения интелект.
Запомнящо беше и актьорското превъплъщение на нашите ученици в Европейските диалози (дидактически пиеси), чийто автор е проф. Ингрид Шикова.
Стартирахме и с представянето на първия ни конкурсен плакат, с който ще участваме в Националния младежки конкурс за клип и плакат по повод на Евроизборите на 6-9 юни 2024г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Демокрацията в действие.
Младшите посланици от СУ“Братя Каназиреви“ спечелиха нови последователи. На 22 март те бяха своеобразни домакини на уоркшоп, който се проведе в залата на Общински съвет на Община Разлог. Гости в работилницата за идеи бяха гимназисти от трите професионални гимназии в града- ПГ по транспорт, РГ“Никола Стойчев“ и ПГ по МСС. В началото на срещата специалният гост на събитието госпожа М. Икономова- председател на ОИК, запозна младежите с основните положения от Изборния кодекс и прикани младите хора, на които предстои за първи път да гласуват, да бъдат активни в предстоящите Евроизбори. След това младшите посланици запознаха гостите със състава на Европарламента и с платформите на партиите. След интерактивната презентация се разигра ролева игра „Да изберем българските евродепутати“, в която петима от младшите посланици представиха приоритетите на пет от основните политически фракции. В импровизирано гласуване с хартиени бюлетини младежите избраха кандидата на  Европейската левица. Докато секционната избирателна комисия броеше бюлетините, младшите посланици препитаха гостите си чрез Kahoot.
След обявяването на изборните резултати младшите посланици раздадоха на гостите си информационни брошури и за първи път показаха един от конкурсните плакати, с които ще се включим в Националния младежки конкурс „Да гласуваме заедно за Европа!“

 

 

 

 

Да опознаем флората и фауната на Европa

#EPAmbassadorSchools

Последната седмица на месец февруари младшите посланици Ивана Плеснева, Цветелина Пармакова и Кристиян Андреев посветиха на работа с петокласниците от СУ „Братя Каназиреви“. Използвайки интересните образователни материали по програмата, те проведоха три срещи с петокласници, на които разказаха увлекателно кои растения и животни са символи на държавите членки на ЕС. Петокласниците проявиха интерес и към темите за биоразнообразието и опазването на климата и природните ресурси. Младшите посланици използваха опита си от предходни години и предложиха образователни игри, презентации и куизи, за да засилят интереса на малките към глобалните теми.

Всяко дете получи и карта на Европа с важна информация за страните членки на Съюза.

На 16.02. младшите посланици от СУ “Бр. Каназиреви” участваха в среща, свързана с климатичните промени, организирана от Райна Петрова и Яна Стойчева. На нея момичетата представиха проекта Green Youth Work Hubs, по който са работили през изминалата година и дадоха възможността на другите младши посланици да разгледат четирите издания на списанието, създадено по проекта. В последното издание от списанието се отразява проблемът с енергийната криза и посещението на младшите посланици в Европейския парламент в Страсбург.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Днес младшите посланици от СУ „Бр. Каназиреви“ проведоха първата си среща с учениците от Ученическия съвет при 29 СУ „Кузман Шапкарев“, София. Събитието беше планирано в платформата Тиймс и за неговата подготовка се погрижиха нашите младши посланици от 11. и 12.клас. На срещата представихме Програмата за училища посланици на ЕП. С презентация Р. Петрова и Д. Крънчева разказаха какво сме постигнали за периода, в който сме част от програмата. Момчетата Жан-Пиер Сматс и Г. Тошков пък споделиха опита си от участието ни в Euroscola. Ст. посланик Л. Джолева запозна новите ни приятели с възможностите за участие в програмата. Накрая с презентация и куиз посланиците П. Иванова, Кр. Андреев, Б. Татарска и Цв. Пармакова представиха европейските институции и дискутираха със своите връстници защо е важно да се гласува.
Акцентът на тази първа опознавателна среща бяха възможностите за младите хора, избрали да работят по програмата, както и важността да правим информирани избори.
Изказваме благодарност на ръководството на 29 СУ „Кузман Шапкарев“ за отзивчивостта при организирането на тази среща.

 

 

 

 

 

#EPAmbassadorSchools

Младшите посланици на ЕП от СУ „Бр. Каназиреви“ стартираха дейностите си за новата 2024 година с информационна кампания в училището, посветена на председателството на Белгия на Съвета на Европейския съюз. С брошури, презентация и клип посланиците от 9. и 10. клас илюстрираха пред учениците от училището в какво се състои ротационният принцип на управление и представиха принципите, от които ще се ръководи Белгия в следващия шестмесечен период.

Учениците  дебатираха с осмокласници и темата за предстоящите избори, като акцентът падна върху конституционното право на всеки човек да има право на глас.

В дискусията младшите посланици представиха и подробно програмата Euroscola и своето участие в нея, като подканиха аудиторията да подкрепи училището в конкурса за последователи на zaednoza.eu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Председателството на Белгия 2024

17 октомври – Световен ден за борба с бедността

#EPAmbassadorSchools

Младшите посланици в СУ „Бр. Каназиреви“ отбелязаха Световния ден за справяне с бедността. В дискусия бяха въвлечени учениците от 9в клас, а водещи на срещата бяха младшите посланици Б. Коцаков, Б. Билчова и Мария-Анджела Гардинър от 9. и 10.клас. Посланиците бяха подготвили презентации, с които да запознаят деветокласниците със световните проблеми и с глобалните цели, които си поставят ООН, Световната банка, МВФ и Европейският парламент. С диаграми и статистически данни бяха илюстрирани проблемите, които стоят пред държавите членки на ЕС. Обсъдени бяха както икономическите аспекти на бедността, така и философските измерения на това понятие. Учениците коментираха и какво знаят за нивата на бедност у нас, както и какви мерки предприема държавата за справяне с проблема.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ –
училище посланик на Европейския парламент

Бюрото на Европейския парламент в България избра новите 10 училища, които ще се включат в Програмата за училища на ЕП за учебната 2021/2022 година. Тя се прилага вече 6 години в България и училището ни се нарежда заедно с най-иновативните и активни такива в страната, които са 88 до сега. Старши посланици и ръководители на проекта в училището ще бъдат Соня Крънчева и Лиляна Джолева, които ще напътстват 20 младши посланици от 8.до 11.клас в различни дейности и инициативи. Учебната година ще бъде белязана с отбелязване на европейски дни по различен и нетрадиционен начин, с дейности, свързани с местното самоуправление, организиране на дебати, походи и други.

Целта на тази програма е да подобри осведомеността сред учениците за ЕС, европейското гражданство и парламентарната демокрация и да ги насърчи да станат активни граждани. Като цяло програмата се стреми да разясни на младежите в гимназиален етап техните права и задължения като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичния живот в Европейския съюз.

Да пожелаем успех на всички активни млади хора и да ги насърчаваме да бъдат смели и да приемат предизвикателствата!


учебна 2023-2024 г.

Гимназисти
от СУ „Братя Петър и Иван Kаназиреви“, Разлог
участваха в Euroscola 

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/euroscola_20231116-1000-SPECIAL

На 16 ноември, 2023г. в Европейския парламент в Страсбург взеха участие в Euroscola и 21 гимназисти от най-престижното училище в град Разлог. Младежите вече трета година са младши посланици на Европейския парламент и работят по програмата за Училища посланици на ЕП заедно със своите двама учители – старши посланици Соня Крънчева и Лиляна Джолева. Програмата, ръководена от Бюрото на Европа в България, дава шанс на младите хора да работят по посока на изграждане на комплекс от знания за Европейския съюз и неговите институции, както и на устойчива демократична култура, в чиито основи лежат основните европейски ценности. Право да участват в сесията на 16 ноември им даде крайната класация за миналата учебна година, в която учениците от Разлог пребориха конкуренцията на други училища от страната и достигнаха второто място.

Тържественото откриване на събитието в Страсбург беше съпроводено от приветствие на председателя на Европейския парламент Роберта Мецола. Повече от 650 младежи от различни европейски държави като Франция, Люксембург, Румъния, Латвия, Република Северна Македония, Финландия и др. дебатираха върху климатичните проблеми и възможностите за справяне с тях. Предложения и възможни решения за справяне с енергийната зависимост на Европа, за използването на възобновяеми източници на енергия, както и за намаляването на отпадъците бяха дадени и от българските ученици. Те имаха възможността да се почувстват като истински евродепутати в пленарната зала – да участват в симулация на работно заседание, да дебатират, да гласуват предложенията.

Благодарение на дванадесетокласника Георги Тошков, с видео и снимки ще запечатаме спомените от посещението на младшите посланици в Страсбург!

 


Voice of young age

#EPAmbassadorSchools

В периода от 23 октомври до 28 октомври младшите посланици Никола Сланчев, Бояна Билчова и Борислав Джолев взеха участие в LTT дейността Voice of young age по програма Erasmus+. Домакини на събитието бяха Alternativi International, а участниците освен от България бяха и ученици от Словакия – Жилина, Турция – Бурса, Италия – Крема. Дейностите стартираха с еднодневна игра симулация на работата на Общото събрание на ООН, в която всеки ученик получи роля на делегат на дадена страна и младежите дискутираха как технологиите влияят на правата им днес. Тази дейност ще продължи през 2024г. в Бурса, Турция, под формата на конференция MUN (Model United Nations). В другите дни от обмена участниците се учиха да разпознават фалшиви новини, снимки и видеа, манипулирани с помощта на изкуствен интелект.

А на 27 октомври СУ „Бр. Каназиреви“ и младшите посланици Райна Петрова и Данислава Крънчева станаха домакини на всички участници в този обмен. Гостите от Италия, Турция и Словакия бяха запознати с Програмата за училища посланици на Европейския парламент, с дейностите, които сме реализирали до момента, с работата по посока на повишаването на  гражданската ангажираност на младите и възможностите за общи бъдещи проекти. Срещата завърши с дискусия за основните демократични принципи и участието на младите хора в пряката демокрация.


111-годишнина от Освобождението на град Разлог

В навечерието на 111-годишнина от Освобождението на град Разлог част от младшите посланици на ЕП уважиха поканата на Историческия музей и се срещнаха с дългогодишния журналист от БНР, програма „Нощен хоризонт“ Румен Стоичков. Освен за предизвикателствата на журналистическата професия, гостът говори с младежите и за пътя на словотворчеството. Той представи част от своите книги, своеобразни очерци и пътеписи, които се раждат от срещите му с най-различни събеседници и причудливи кътчета на България, за които си струва да знаем повече.

Увлекателният разказ за запомнящи се срещи с известни български актьори, певци, архитекти се допълваше от фотографии, запечатали паметни места и лица. За младежите остана заръката да пазят богатството на езика ни и да търсят единството в многообразието от културни пластове, върху които градим идентичността си.


Европейски ден на езиците

#EPAmbassadorSchools

Младшите посланици от СУ „Братя Каназиреви“ избраха да стартират дейностите си в училище с отбелязването на Деня на европейските езици. Гости на тематичния час бяха ученици от 8б и 11в клас, а модератори на срещата бяха младшите посланици Никола Сланчев, Борислав Джолев, Бояна Билчова и Кристиан Андреев. Осмокласниците и единадесетокласниците имаха възможност да научат малко повече за историята на този ден и начините за неговото отбелязване. Специално подготвен куиз в Кахут ангажира вниманието на учениците с интересни и малко популярни факти за различните азбуки и езици. А след обявяването на победителя учениците бяха разделени в три групи, за да предложат свои идеи за лого на Деня на европейските езици.

Двете най-добри предложения бяха изложени в къта на младшите посланици, където информационният кът беше обновен с постери, представящи интересни факти за езиците, а учениците от 9.клас пък представиха тематична изложба, подготвена с преподавателите им по чужд език.  Може да се възползвате от играта на следния линк:
https://play.kahoot.it/v2/?quizId=7b889db4-acdb-4999-a57e-5473cb2fb044

 


учебна 2022-2023 г.

Пътуване до Страсбург
и участие в работна сесия на Евроскола през месец ноември

Младшите посланици на Европейския парламент получиха своите сертификати за участието си в програмата за Училища посланици и отпразнуваха голямата награда – пътуване до Страсбург и участие в работна сесия на Евроскола през месец ноември. За своите многобройни инициативи сред училищната общност, насочени към гражданското образование и актуалните проблеми пред европейските граждани, учениците бяха класирани на второ място в страната и през есента ще имат възможността да участват наживо в сесия на Евроскола. Лично директорът на училището-госпожа Тумбева, както и старшите посланици С. Крънчева и Л. Джолева, поздравиха активните и изключително отговорни и креативни млади хора, които вече втора година организират и провеждат атрактивни и разнообразни дейности, насочени към различните възрастови групи – начален, прогимназиален и гимназиален етап. На заключителната среща Р. Петрова сподели с младшите посланици за опита си от участието в проект по Еразъм във Финландия по въпросите за правата на човека и предстоящите дейности в тази посока през лятната ваканция. Н. Сланчев също запозна младшите посланици с участието си в симулационните занимания, посветени на работата на Европейския парламент, като предстои в периода 6-9 юли той да влезе в ролята на журналист, отразяващ заседание на Европарламента. Пожелаваме слънчево лято на тези умни и отговорни млади хора.


6 до 9 юли 2023 г. 

Младши посланик на Европейския парламент от СУ „Братя Каназиреви“ – Никола Сланчев, взе участие в Model European Union (MEU). Това е симулация на процеса по приемането на закони и политики на европейско ниво. За целта участниците трябваше да приемат различни роли като комисионери, съветници, министри, членове на Европейския парламент, журналисти и председатели. Събитието се състоя от 6 до 9 юли в София. Церемонията по откриването и встъпителните речи бяха направени в Дома на Европа, а останалата част от конференцията протече в Софийски университет “Св. Климент Охридски”.

За първи път в организацията участваха и студенти от студентски дипломатически клуб от СУ. Никола влезе като журналист, отразяващ работата на евроинституцията, и беше най-младият сред всички подбрани участници в събитието.


Денят на Европа в СУ „Братя Каназиреви“

#ambassadorschools

9 май 2023 г.

През погледа на младшите посланици от СУ „Бр. Каназиреви“ 9 май беше видян като празник на сплотеността, толерантността и съревнованието. За този ден специално бяха подготвени образователни филмчета за историята на създаването на Съюза, за основните институции, от които зависят политиките и стратегиите за развитие, образователни игри и викторини, материали за флората и фауната на страните членки. В продължение на няколко часа в Многофункционалната зала на Читалище „15 септември 1903-1909“, Разлог се проведоха три отделни панела с активности, въвличащи ученици от седми, осми и девети клас в различните тематични направления – „Какво знаем за Европейския съюз?“, „Да нарисуваме Европа“, „Демократични ценности“, „Какво знам/не знам като европеец?“ и други.

С ентусиазъм и любопитство се отзоваха всички ученици, гостуващи и участващи в различните дейности, като единодушно подчертаха, че се вълнуват от европейските теми и искат да бъдат част от общите процеси на сближаване и споделяне на отговорности.

Ученици от осми и девети клас се съревноваха чрез бинго игра кой знае повече като европеец. Талантливи художници от седми клас изразиха своята визия за Европа чрез четките и боите. Други пък разсъждаваха над ценностите и толерантността, като изразиха своите надежди за мир и разбирателство между хората.

Всички участници се запознаха и с различни казуси от европейското законодателство, коментираха актуалните теми за Шенген и влизането на България в Еврозоната.

Организаторите и гостите на събитието бяха поздравени за активността си от директора на училището – госпожа Р. Тумбева – тук


27 април 2023 г.

На 27 април част от младшите посланици от СУ „Бр. Каназиреви“ заедно със свои връстници от други гимназии в града взеха участие в Националната кампания „Мениджър за един ден“ и бяха на работно посещение в Община Разлог. След срещата с кметовете и зам.-кмета на Общината те имаха възможността да се запознаят с начините на функциониране на различните отдели – финансов, правен и т.н. Отблизо научиха колко динамична и отговорна е работата на избраниците в местното управление – тук


26 април 2023 г.

Кръгова и икономика и зелени решения

Това беше темата на практическото занимание, в което се включиха младшите посланици от СУ „Братя Каназиреви“ на 26 април. То беше организирано от гостите от Рилски център за научни изследвания и Европа Директно Благоевград. В началото на работната среща учениците отново дискутираха климатичните проблеми, свързани с парниковия ефект, увеличения брой на населението на Земята, обезлесяването, повишаването на нивата на Световния океан, топенето на ледниците, засушаването и други глобални заплахи за бъдещето на планетата.

Във втората част на заниманието те обърнаха внимание на кръговата икономика и различните възможни решения за справянето с проблемите. Чрез ролеви игри в малки екипи те предложиха възможни решения за намаляването на излишните отпадъци и използването на рециклирани материали, за ефективното повторно използване на ресурсите – тук


Ден на европейските автори

С любезното съдействие на Читалище „15 септември 1903-1908“ и Читалищна библиотека младшите посланици на ЕП и гимназисти от СУ „Бр. Каназиреви“ се срещнаха с журналиста Георги Тошев. За различността, за любознанието, за мечтите разговаряха учениците и гостът. Във връзка с Деня на европейските автори учениците провокираха Г.Тошев и той чете любим откъс от „Физика на тъгата“ на писателя Георги Господинов, вече популярен в цяла Европа и многократно награждаван у нас и в чужбина.

Учениците пък прочетоха откъси от биографичната книга на Г. Тошев за актрисата Невена Коканова.

След интересната среща учениците уважиха и представянето на книгата за актьора Стефан Данаилов и изгледаха документалния филм за него – тук


#Ambassadorsschools

Атрактивно представяне на младшите посланици на ЕП от
СУ „Братя Каназиреви“ на регионалната среща в Благоевград

На 24 март в зала „22 септември“ в областния град се проведе еднодневна регионална среща на училищата посланици на Европейския парламент от Югозападна България. С 15 от общо 19 ученици младши посланици в дейностите се включи и СУ „Братя Каназиреви“, което работи по програмата за втора учебна година. След тържественото откриване от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България, всяко училище представи дейностите си по атрактивен начин. С видео материал Б. Джолев ретроспективно акцентира на най-интересните дейности, реализирани от младшите посланици, Н. Сланчев приветства всички присъстващи и провокира участниците да проверят знанията си за мира и Нобеловите награди за мир чрез забавен куиз. Вниманието на всички беше приковано от танц с оригинална хореография, дело на Ива Сковърданова, Данислава Крънчева и Стефани Сматс, в който участваха 12 от младшите ни посланици.

След представянето на всако от общо петте училища проф. Ингрид Шикова от катедра „Европеистика“ разговаря с учениците по темата за еврото и с учениците дискутира фактите и митовете относно присъединяването на България в Еврозоната. В дискусията най-активни се оказаха отново посланиците от нашето училище – Борис Коцаков, Даниел Мицин, Никола Сланчев, Б. Джолев.

Тематична рамка на срещата бяха основните европейски ценности, на които бяха посветени общо 5 тематични панела. В тях учениците бяха разделени на отбори с участници от всяко училище. В играта „Нарисувай Европа“ бяхме представени от Д. Мицин, Б. Коцаков и Ст. Сматс. Актьорски умения показаха Цв. Пармакова, Б. Татарска и Ивана Плеснева в „Изиграй основни ценности на ЕС. В „Обясни основни ценности“ и „Главоблъсканица с ценностите на ЕС“ активно взеха участие Кр. Андреев, Ива Сковърданова, Р. Петрова, Б. Джолев, Б. Билчова. В ролята на модератори на играта „Детелината на толерантността“ влязоха Данислава Крънчева, Боряна Стоянова и Петя Иванова, които представиха ценностите през призмата на толерантния ученик и мотивираха своите връстници да бъдат активни, отговорни и мислещи граждани.

С прогноза за ценностните нагласи у учениците и обобщение на попълнени диаграми д-р Красимира Василева, експерт обучител, NABEC закри регионалната среща, като пожела на всички младши посланици да продължат да бъдат активни – тук


Какво трябва да знаем за програма Еразъм+?

Лекция пред ученици от града изнесоха младшите посланици от СУ „Бр. Каназиреви“, участвали по различни европейски проекти благодарение на Алтернативи Интернешънъл. За своя опит от участието си в различни мобилности разказаха младшите посланици Н. Сланчев, Б. Джолев, Б. Билчова, Р. Петрова, подкрепени от съучениците си Я. Стойчева и Я. Иванова. Модераторите на събитието имаха за цел да привлекат към тази възможност гимназисти не само от своето училище, а и от други места. Учениците имаха възможност да разберат повече за подпрограмите, за доброволчеството, за възможностите им като студенти да участват в някоя от програмите по Еразъм. Споделиха се впечатления от различни работни срещи и участия в дейности, свързани с климата, с предприемачеството, с толерантността към различните. Домакин на събитието беше Алтернативи Интернешънъл – НПО, работеща от години с ученици и студенти. Младшите посланици сами бяха поканили гимназисти от училищата, а на срещата присъстваха и родители – тук


март 2023 г.

Второ съвместно занимание на младшите посланици от СУ „Бр. Каназиреви“ с четвъртокласници от НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Разлог – тук

Като част от дейностите с училище, което не е включено в Програмата, малка група от посланиците ни посетиха любознателните четвъртокласници на госпожа Ив. Кехайова. Този път темите, върху които се проведе дискусия, бяха свързани с видовете ресурси – възобновяеми и невъзобновяеми, с рециклирането и с опазването на биоразнообразието. Актуалните за съвремието ни проблеми се оказаха познати за четвъртокласниците. Те се включиха много активно в решаването на тестови задачи и в две симулационни игри, чрез които да осмислят значението на рециклирането и опазването на ресурсите.

Младшите посланици от 10. клас внимателно обясниха на своите домакини кои са простичките съвети за опазването на околната среда и намаляването на вредните за климата човешки дейности. С брошури и презентация илюстрираха какво правят европейските институции за опазването на равновесието. А четвъртокласниците пожелаха да имат още обучителни срещи, за да се запознаят и с историята на Съюза.

Това беше втора среща между посланиците и учениците от НУ „Св.св. К. и Методий“ и трета в рамките на този обмен след като в началото на м.март ни гостуваха и ученици от НУ „Яне Сандански“.


2 март 2023 г.

На 2 март, 2023 младшите посланици от СУ“ Бр. Каназиреви“ посрещнаха четвъртокласници от НУ „Яне Сандански“, Разлог. Визитата е част от дейностите с училища, които не работят по програмата, като целта е да се разшири кръгът на информираните и ангажирани с проблемите от актуалния европейски дневен ред. Младшите посланици провокираха малчуганите да разсъждават върху важни екологични проблеми, разясниха как да се грижим за природните ресурси, как да пестим и да  приемаме новите „зелени“ идеи.


Европейските институции и нашето ежедневие

Младшите посланици от 8.клас в СУ „Бр. Каназиреви“ подготвиха видео материал, в който представят основните европейски институции, механизмите, по които те работят, както и ползите за гражданите от политиките, които провеждат. Учениците използваха материалите, предоставени ни по Програмата, както и други официални сайтове на европейските институции. Филмът се излъчва ежедневно във фоайето на училището, така че да е достъпен за всички ученици. За монтажа се погрижи Б. Коцаков, а материалите събраха В. Граматикова, Ст. Сматс, Б. Стоянова и Хр. Найденова. – тук

 


март 2023 г.

“Мирът не може да бъде запазен със сила. Може да бъде постигнат единствено с разбиране.” – Алберт Айнщайн

 

Под това мото младшите посланици на ЕП в СУ „Братя Каназиреви“ обновиха своя информационен кът с изложба, посветена на носители на Нобелова награда за мир от страните членки на Съюза. Те проучиха през кои години е имало номинации на заслужили личности от държавите, членуващи днес в Европейския съюз. Събраха информация за присъдените награди на личности, допринесли за решаването на конфликти в световен и европейски мащаб, и обособиха кът с фотографии. На откриването на изложбата присъстваха Директорът на училището, старшите посланици, както и ученици от училището. Никола Сланчев разказа за историята на създаването на Комитета, присъждащ наградите, посочи областите, в които се приемат номинации и подкани всеки от младшите посланици да разкаже накратко за какво са получили отличието хора като Лех Валенса, Ернесто Монета, Сър Ели Визел, Марти Ахтисаари и др. Учениците отбелязаха и факта, че през 2012г. Именно на Европейския съюз е присъдена Нобелова награда за мир – тук


20 февруари 2023 г.

#ambassadorschools

Съдебната власт и върховенството на закона

Днес, 20.02.2023г., младшите посланици на ЕП от СУ „Братя Каназиреви“ заедно с ученици от 8а клас посетиха Районен съд, град Разлог. Помощник-съдия Карамфилова запозна учениците с историята на институцията в град Разлог, след това им представи накратко особеностите на правораздавателната система и начина, по който тя функционира.

След това учениците се опитаха да влязат в „обувките“ на съдия, прокурор, адвокат, свидетели, съдебни заседатели. Те сложиха червените и черни тоги и разиграха импровизиран съдебен процес по дело за дискриминация. До този казус учениците стигнаха, след като се запознаха с основните членове от Хартата за правата на човека. В импровизирания процес учениците се опитаха да защитят правата на жените, които все още търсят място в света на силния пол. В роли влязоха Георги Тошков, Б. Джолев, Райна Петрова, Б. Билчова, Кр. Андреев, Б. Коцаков, Б. Татарска, Ив. Плеснева. Като свидетели бяха призовани и старшите посланици, както и учителят по гражданско образование. Присъдата на съдебния състав беше в полза на ответника.

След импровизираната ролева игра в съдебната зала учениците бяха изправени пред още едно предизвикателство – играха образователно бинго с въпроси, изцяло свързани с човешките права. Те разменяха въпросни карти помежду си, като целта беше всеки да попълни вярно и изччерпателно за най-кратко време своя въпросник. Накрая всички дискутираха отговорите си, като менторът –мл. посланик Райна Петрова, приемаше или отхвърляше отговорите в зависимост от тяхната коректност.

Темата за правата на човека се оказа интересна и неизчерпаема. Предстоят още занимания с професионалисти, този път от Районна прокуратура, Разлог. – тук


20 януари 2023 г.

#EPAmbassadorSchools

За парламентаризма отблизо

На 20 януари младшите посланици на Европейския парламент имаха възможността да се запознаят с принципите на парламентаризма. Те посетиха Народното събрание на Република България по инициатива на своите ръководители – С. Крънчева и Л. Джолева, в деня, в който там се проведе срещата на лидерите на политическите партии, на която окончателно стана ясно, че отиваме на предсрочни парламентарни избори. Учениците бяха приети на работна среща лично от заместник- председателя на 48 Народно събрание госпожа Н. Самарджиева, представител от Първи МИР в Парламента и възпитаник на училището.  Своето посещение учениците започнаха с обиколка на сградата и разглеждане на експозицията, представяща историята на парламентаризма у нас. Те имаха възможността да видят Търновската конституция, последвалите други конституции, председателите на всяко народно събрание, както и на Великото.

Обиколката продължи с наблюдение от балкона на част от пленарното заседание. Учениците бяха приветствани лично от зам.-председателя г-н Р. Желязков. След като се запознаха с парламентарната процедура и научиха какво е реплика и дуплика, учениците проведоха разговор с група депутати от най-малката парламентарно представена група. В дискусията те обсъдиха актуалните проблеми пред България – за и против приемането на еврото, влизането в Шенген, енергийните възможности пред България и предстоящите преговори с европартньорите за предоговаряне на енергийния план. В дискусията бяха обсъдени и предимствата на българската образователна система, като предстои учениците сами да подготвят проектозакон, в който да изложат вижданията си за образованието. Младшите посланици се запознаха с професионалисти от различни сфери – на спорта, на правото, на финансите, както и на енергетиката. Лично бяха поздравени от г-н Ст. Янев, който ги призова да ценят държавата и принципите на демокрацията, като изрази надежда, че те ще бъдат следващите държавници на България.

По време на своето посещение възпитаниците на СУ „Бр. Каназиреви“ се докоснаха и до професията на журналистите и операторите, които отразяваха работата на народните представители.


15 януари 2023 г.

По покана на младшите посланици на Европейския парламент на среща с десетокласниците от профил „Софтуерни и хардуерни науки“ и „Природни науки“ в СУ „Бр. Каназиреви“ гостува студентката в специалност „Финанси“ Виктория Сугарева. Тя е възпитаник на училището и с радост прие поканата да дебатира с домакините въпросите за ролята на европейските институции в живота на хората. Гостът провокира учениците дали познават работещите европейски институции, а след това разговорът се насочи към ролята на Единния европейски акт и пазар. Учениците коментираха предимствата на свободното движение на хора, стоки и капитал, изразиха мнението си по отношение на възможностите, които получават гражданите на страните членки на ЕС по отношение на единните стандарти.

Като възможност за реализация и участие в различни младежки обмени и доброволчески акции отново беше посочена програмата Еразъм +. Младшите посланици и техните съученици бяха разделени на четири отбора, които в рамките на минути представиха своя бизнес идея и как биха я развили. Учениците мотивираха сферата, която са избрали, бенефициентите, коментираха начините за финансиране и устойчиво развитие. Предприемаческите им идеи изненадаха лектора, но бяха убедително обосновани. Учениците научиха как биха могли да финансират проектите си чрез европейските фондове и програми.


Вкусът на Европа

На Игнажден младшите посланици от СУ „Бр. Каназиреви“ бяха домакини на кулинарна изложба „Вкусът на Европа“. Гости на събитието бяха четвъртокласниците от НУ „Св. Св. К. и Методий“ в град Разлог, които първи дегустираха приготвените с любов и въображение традиционни ястия от държавите членки на ЕС. Специални гости на събитието бяха зам.-кметът на Община Разлог – госпожа Колчева-Фарфарова, директорът на училището – госпожа Р. Тумбева и репортери от Българското радио.

За изложбата младшите посланици направиха обстойно проучване на традиционната кухня на страните, подредиха най-интересните рецепти в сборник и накрая изпълниха с въображение задачата да бъдат готвачи. Всеки от тях представи своето ястие и обясни начина на приготвяне – тук

След дегустацията гостите от началното училище имаха възможност да научат повече за програмата, като бяха въвлечени в интерактивната игра за разпознаване на държавите и техните столици. Бяха заинтригувани и така поставихме началото на едно бъдещо сътрудничество.


15 декември 2022 г.

#EPAmbassadorSchools

Как информационната ера променя света и живота ни?

На този въпрос се опитаха да намерят отговор младшите посланици на ЕП от СУ „Братя Каназиреви“, Разлог. На проведеното работно занимание старши посланик Л. Джолева представи на учениците ресурсите, които предлага https://historia-europa.ep.eu/ Дома на европейската история, и ги запозна накратко с историята на комуникациите. С ресурсите, предоставени за работа с учениците, младшите посланици бяха въвлечени в дискутирането на проблема за силата на комуникациите. Запознаха се с факти за създаването на печатарската машина, телеграфа, телефона, както и на интернет. След излагането на историческите данни и запознаването с личността на създателя на  WORLD WIDE WEB Джон Бърнърс -Лий учениците разсъждаваха по въпроса как се е променил светът в последните 150 години. Чрез попълването на работни листове те представиха своя гледна точка за това какво е било преди и какво е днес нашето ежедневие. Най-смелите пък прогнозираха как ще изглежда светът след още 50 години – тук


Пътуване из Европейския съюз

#EPAmbassadorSchools

Образователна игра проведоха новите младши посланици на ЕП в СУ „Братя Каназиреви“ с учениците от начален етап. Новите попълнения в състава на младшите посланици Б. Коцаков, Б. Стоянова, Ст. Сматс, В. Граматикова, Хр. Найденова, Ив. Шапкова от трите осми класа за първи път влязоха в ролята на ментори и по забавен и атрактивен начин поведоха малчуганите от втори и трети клас на опознавателно пътешествие из страните членки на Европейския съюз. Ментор на осмокласниците беше Г. Тошков от 11б клас, който предаде опита си в представянето на интересни и актуални теми, свързани с Общността.

Чрез богато илюстрована презентация осмокласниците запознаха малчуганите със столиците и забележителностите на всяка държава, с нейното местоположение на картата на Европа, с традиционните им символи, както и с историята на присъединяването им.

е младши посланици на ЕП в СУ „Братя Каназиреви“ с учениците от начален етап. Новите попълнения в състава на младшите посланици Б. Коцаков, Б. Стоянова, Ст. Сматс, В. Граматикова, Хр. Найденова, Ив. Шапкова от трите осми класа за първи път влязоха в ролята на ментори и по забавен и атрактивен начин поведоха малчуганите от втори и трети клас на опознавателно пътешествие из страните членки на Европейския съюз. Ментор на осмокласниците беше Г. Тошков от 11б клас, който предаде опита си в представянето на интересни и актуални теми, свързани с Общността.

Чрез богато илюстрована презентация осмокласниците запознаха малчуганите със столиците и забележителностите на всяка държава, с нейното местоположение на картата на Европа, с традиционните им символи, както и с историята на присъединяването им – тук


 

Как и защо да защитя личните си данни?

#EPAmbassadorSchools

На тези въпроси потърсиха отговори младшите посланици от девети клас Бояна Билчова, Никола Сланчев, Мария-Анжела Гардинър и Ива Сковърданова със своите съученици. Те организираха три поредни срещи с всяка от паралелките с деветокласниците и обсъдиха защо е важно да се опазят личните ни данни. Като младши посланици на ЕП модераторите обясниха какви са директивите, спазвани от страните членки в посока опазване на идентичността и личната информация. Чрез презентация и забавни куизи деветокласниците научиха как да се предпазват от опасностите на реалния и виртуалния свят – тук


10 ноември 2022 г.

Младши посланиците от СУ „Бр. каназиреви“
отбелязаха Световния ден на младежта

На празника на младежите – 10 ноември, приет за такъв още след края на Втората световна война,  младшите посланици от СУ „Бр. Каназиреви“ проведоха поредната си работна среща, на която дискутираха важните въпроси за мира, солидарността и търпимостта. Те обсъдиха плана за своите бъдещи дейности по програмата за училища посланици на Европейския парламент. Новоприетите за тази учебна година младши посланици от трите осми класа имаха възможността да разберат повече за целите на програмата, да се опознаят с по-големите си партньори и да дадат идеи за вдъхновяващи събития.

На срещата учениците се запознаха подробно с официалния уебсайт на Европейския съюз и с всички ресурси, които могат да черпят от него. За да проверят и обогатят знанията си за ЕС, историята му, структурата и функциите му, учениците се забавляваха с общодостъпните куизи и обучителни материали.

Младши посланикът Б. Джолев пък също „препита“ своите съученици от 10б какво знаят за еврото, за младежките програми за обмен, за правата и задълженията, които имат, използвайки богатите ресурси на сайта – тук


4 ноември 2022 г.

Да опазим природните видове, или какво прави ЕС за опазване на биоразнообразието

Младшите посланици от 11.клас Райна Петрова и Данислава Крънчева от СУ „Бр. Каназиреви“ избраха тази актуална тема и подготвиха тематичен час, който проведоха с ученици от 6а. Чрез презентация посланиците на ЕП запознаха своята аудитория с това какво наричаме биоразнообразие и защо е важно да го опазим. Те обясниха какви са политиките на ЕС по посока на запазването на видовете, какво е Натура 2000, какво се предвижда в краткосрочен и в дългосрочен план като дейности, които страните членки трябва да приложат с цел опазване на многообразието от растителни и животински видове.

Чрез занимателната игра „Мисия вода“ единадесетокласничките увлякоха учениците в търсене на подходящото местообитание за различни видове –  риби, влечуги, птици и др., чрез която се научава кой вид къде живее и какво може да се случи в резултат на пагубната човешка дейност в различните хабитати. Шестокласниците ентусиазирано дискутираха какво може да причини човекът, когато презастроява или замърсява околната среда – тук


26 октомври 2022 г.

2022 – Европейска година на младежта

Под този наслов на 26.10.2022 г. младшите и старшите посланици на ЕП от СУ „Бр. Каназиреви“ , както и директорът на гимназията, се срещнаха с представителите на ЕВРОПА ДИРЕКТНО от Благоевград. Домакин на срещата беше Читалище „15 септември 1903-1909“, а изборът на учениците не беше случаен. Заради активното отношение на учениците към проблемите на гражданското общество и заради популяризирането на европейските ценности сред ученическата общност и тази на града, възпитаниците на училището имаха възможност да научат повече за европейските програми за устойчиво развитие. Акцент в дискусията беше поставен върху програмите за младежка мобилност. Почти всички младши посланици споделиха и своя личен опит от многобройните си участия по проекти, ръководени или от училището, или от други неправителствени организации.

ЕВРОПА ДИРЕКТНО  Благоевград е член на мрежата ЕВРОПА ДИРЕКТНО в България, която от своя страна е част от група центрове EUROPE DIRECT, разположени в цяла Европа. Благодарение на тези центрове гражданите могат да участват в дебати за бъдещето на ЕС. Мрежата се ръководи от Европейската комисия.


24 октомври 2022 г.

Как работи Европейският съюз и кои са неговите основни институции?

По тази тема младшите посланици от 10.клас при СУ „Бр. Каназиреви“, Разлог дискутираха с учениците от двата пети класа. В тематичния час Цвети, Божидара, Петя, Ивана, Кристиан и Боби се опитаха да покажат в снимки кои са основните институции на ЕС, разказаха накратко как работят те и какви правомощия имат. За да предизвикат интерес у младата и неподготвена все още аудитория, посланиците предложиха занимателни игри, които сами бяха измислили чрез различни приложения. В надпреварата мериха сили петокласници от двете паралелки, подпомогнати от техните съученици.


26 септември 2022 г.

„Европа говори на един език“

Под това мото учениците от СУ „Бр. Каназиреви“ отбелязаха 26 септември – Международния ден на европейските езици. Дейностите са част от календара на младшите посланици на ЕП в училището, като тази година в отбелязването му се включиха много от учениците, обучавани в профил „Чужди езици“. Инициативите бяха реализирани от 8а, 9а и 10а с подкрепата на преподавателите по английски език Л. Спасова и Ел. Влайна, както и от младшите посланици от 9а клас.

Новоприетите ученици от 8а подготвиха тематична изложба на четвъртия етаж, в която показаха собствените си рисувателни умения, като изписаха на почти всички европейски езици думите „Благодаря“, „мир“, „обичам“ и др. Те я представиха пред своите учители и други ученици от училището, като подчертаха важността да говорим всички на езика на разбирателството.

Интересна беше и инициативата на деветокласниците, които с подкрепата на учителя по ИТ подготвиха тематичен клип под същия наслов – „Европа говори на един език“. През целия ден филмчето беше показвано във фоайето на училището и беше гледано от почти всички 600 ученици от гимназията по време на тематичния час на класа, както и в часовете по гражданско образование.

Учениците от 10а клас пък, водени от госпожа Влайна, подготвиха занимателна викторина и предизвикаха 8а клас. Те отговаряха на въпроси за броя на официалните езици в Европейския съюз, за азбуките, признати като официални, свързваха държавите членки с техните флагове и обогатиха знанията си за историята на ЕС и европейските езици. Десетокласниците поднесоха и интересни факти за историята на този ден, от кога се чества и защо е важно да владеем чужди езици.


Списък на одобрените кандидатури за младши посланици на Европейския парламент за учебната 2022/2023 г. – тук

План за дейността на старшите и младшите посланици на Европейския съюз в СУ „Братя Каназиреви“, град Разлог за учебната 2022/2023 г. – тук


учебна 2021/2022 г.

Списък на одобрените кандидатури за младши посланици на Европейския парламент за учебната 2021/2022 г.  – тук


План за дейността на старшите и младшите посланици на Европейския съюз в СУ „Братя Каназиреви“, град Разлог за учебната 2021/2022 г. – тук


9 – 10 юни 2022 г.

На 9-10.06.2022 г. в Дома на Европа се проведе присъственият семинар за старши посланици от новите училища посланици, които са включени в програмата към Бюрото на Европейския парламент. От СУ „Братя Каназиреви“, град Разлог присъства старши посланик Соня Крънчева, която заедно със старши посланик Лиляна Джолева работиха цяла година с младшите посланици в различни теми, свързани с темите на Европейския съюз, структура и институции. Семинарът завърши с дискусия с евродепутатите Асим Адемов (ЕНП) и Петър Витанов (С&Д) и връчване на плакети и сертификати на участниците.

Поздравления за активното участие на всички
през изтеклата учебна година.


6 юни 2022 г.

Как да се борим с дезинформацията?

За да се справят с този актуален проблем, младшите посланици на ЕП от 9в клас в СУ „Бр. Каназиреви“, Разлог, потърсиха помощта на опитни журналисти от българските медии. Като част от заниманията по темата за медийната грамотност, откриването на фалшивите новини и справянето с пропагандата, младшите посланици получиха от първо лице конкретни съвети от водещи български журналисти, а после споделиха наученото със своите съученици. Благодарение на бившата възпитаничка на Гимназията Райна Ганджова, завършила специалност Журналистика в СУ „Св. Кл. Охридски“, учениците се свързаха с водещи имена като Кристина Налбантова – репортер в Би Ти Ви, Панайот Стефанов – главен редактор на списание „Нула32“, Джесика Вълчева – журналист от „ФрогНюз“, Виктория Готева – водещ в Би Ти Ви Новините и Христо Римпопов – международен редактор в списание „Клуб Z“, които в специално видео се обърнаха към всички ученици с ценни съвети как да разпознават фалшиви новини. С практически примери от нашето ежедневие професионалистите демонстрираха във видеото как трябва да се сравнява информация поне от няколко различни източника, за да се отсеят фактите от предположенията и неверните твърдения, как да се разграничават съмнителните сайтове в пространството по езиковите грешки или несъответствията между заглавие и съдържание. Доброволците, заснели обучителния филм, се обърнаха към учениците с призива да четат критично и да не приемат за чиста монета всеки опит за манипулиране на общественото мнение.

Младшите посланици от 9в клас Петя Иванова, Кристиан Андреев, Ивана Плеснева, Цветелина Пармакова и Божидара Татарска влязоха в ролята на обучители на своите съученици и проведоха с тях практическо занимание за откриване на фалшиви новини.

Заниманията на младшите посланици с ученици от училището ще продължат и през следващата учебна година.


9 май 2022 г.

Ден на ЕВРОПА


22 април 2022 г.

В навечерието на 22 април – Международния ден на Земята, младшите посланици на ЕП в СУ „Бр. Каназиреви“ обособиха цветен кът в двора на училището. Идеята на младшите посланици е да представят всяка държава членка на ЕС със своето национално цвете. В рамките на няколко седмици учениците направиха проучване кои са традиционните цветя на 27 страни от Европейския съюз. После започнаха събирането на разсад и семена, за да облагородят малка част от дворното пространство. Младши посланикът Ивайло Коцаков собственоръчно изработи дървени табели, а посланиците от 9в ги надписаха с имената на държавите и характерните за тях цветя. С ентусиазъм в начинанието се включиха почти всички шестокласници, които донесоха рози, детелина, ириси, бегония, лалета и др.

В разкопаването на пространството и засаждането се включиха дванадесетокласници, десетокласници и младшите посланици Петя, Ивана, Цветелина, Божидара и Кристиан от 9в. Предстои цветната градинка да бъде обогатена с още растения.


15 април 2022 г.

Среща на младшите посланици с Теодор Стойчев

На 15 април 2022 г. младшите посланици от Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“, град Разлог В присъствието на директора на училището Росица Тумбева   той лично поздрави младшите посланици за желанието за работа и придобиване на нови знания, свързани с Европейския съюз и отправи към тях пожелание за последователност в работата и да не се отказват пред предизвикателствата. В разговора учениците поставиха въпроси, свързани с образованието на младите хора, възможностите за пътуване и развитие, както и ползите от членството в Европейския съюз. Теодор Стойчев разясни още е възможностите на различни програми, финансирани от ЕС, които целят подобряване на образованието, кариерното развитие и възможностите за реализация пред младите хора. В края на срещата младшите посланици поканиха Теодор Стойчев да разгледа къта на Европейския парламент с текуща изложба, посветена на интересни места от европейски държави.

Благодарим сърдечно за позитивната среща с Теодор Стойчев и неговия екип!


13 април 2022 г.

Фалшиви новини, дезинформация и пропаганда

Това бяха трите ключови момента в дискусията, която проведоха младшите посланици от СУ „Бр. Каназиреви“ с Мартин Димитров от sCOOL Media на 13.04.2022г. Чрез платформата Zoom учениците се срещнаха с представителите на АЕЖ и имаха възможност да научат от професионалисти как да се разпознават фалшивите новини в информационния поток на нашето съвремие. Темата за създаването на новини и възможните начини за манипулирането на общественото мнение привлече вниманието на учениците. Лекторът Мартин Димитров нагледно демонстрира как критично да се отнасяме към всичко, което четем в информационните канали, и как да отсяваме истината от зловредната информация. Актуалният въпрос за отразяването на войната в Украйна провокира множество коментари от страна на учениците. Те имаха възможност да проследят пътя за удостоверяване на истинността на някакво журналистическо твърдение чрез примерите, дадени от лектора.

Чрез тази среща беше поставено началото на едно ползотворно сътрудничество с АЕЖ и sCOOL Media, даващо възможност на учениците с интерес към журналистиката да развият своите личностни качества и интереси в областта на свободното слово.


12 април 2022 г.

Работна среща на младшите посланици
от СУ „Бр. Каназиреви“ в Община Разлог

На 12.04.2022г. младшите посланици от Разложката гимназия взеха участие в информационна среща за представяне на проект „Интернет на нещата като инструмент на политиката за промяна в града“, реализиран по програма за междурегионално сътрудничество URBACT III, Съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Учениците се запознаха с общините партньори, работещи по проекта. Научиха за интересни зелени идеи, реализирани с помощта на различни софтуерни решения и приложения с цел подобряване качеството на живот на хората. Приоритетите за териториално развитие на малки и средни общини, каквато е Община Разлог, включват политики за намаляване на вредните емисии, подобряване на екологичната обстановка чрез депа за преработване на отпадъци, изграждане на съоръжения за измерване чистотата на въздуха или за следенето на състоянието на пътната настилка в региона. Учениците научиха повече за идеята „Умни училища“, по която експертите работят и която ще даде възможност по всяко време да се проследява дали ученик е в училищната сграда, или не, дали закъснява, или изобщо не идва на училище, ще позволи да се проследява движението на училищните автобуси по разписание и т.н.

В дискусията учениците се включиха с много креативни идеи, включващи ускореното приемане на нови дигитални технологии, които да модернизират инфраструктурата на града и услугите в областта на туризма. Младшите посланици споделиха впечатления от свои пътувания в различни европейски страни и предложиха кои от тях да бъдат внедрени и на територията на общината.


12 април 2022 г.

Уебинар „Как Европейският съюз влияе на нашия живот“

На 12.04.2022 г. старши посланици Соня Крънчева и Лиляна Джолева от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ участваха в поредния месечен уебинар на старашите посланици в България. Темата на уебинара бе „Как Европейският съюз влияе на нашия живот“. Старшите посланици представиха добри педагогически практики и опит в своята работа. СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ представи съвместната работа с Община Разлог, ползите за града от работата по европейски програми, участието на учениците в различни мобилиности в Европа и тяхната практическа насоченост.

След това проф. Шикова направи и кратко представяне на образователната политика на ЕС за периода 2020-2027 г.


21 март 2022 г.

Младшите посланици стартираха седмица, посветена на климатичните промени и политиките на ЕС за справяне с проблемите

В навечерието на Деня на водата младшите посланици на ЕП в СУ „Братя Каназиреви“ стартираха своята информационна кампания, насочена към глобалните климатични проблеми – затопляне, замърсяване на въздуха, опазване на екосистемите и биоразнообразието. На 21.03.2022 те проведоха тематично занятие с ученици от 6. клас, на което младшите посланици Никола Сланчев и Борислав Джолев припомниха чрез презентации какво е глобално затопляне и колко е важно да умеем да рециклираме невъзобновяемите ресурси, които всеки ден използваме. Чрез занимателни игри, куизи и откриване на разлики те запознаха шестокласниците с видовете ресурси, които човечеството използва, с политиките, с които ЕС се ангажира да намали отрицателните последици от човешката дейност в различните отрасли, както и с промените, настъпили в живота на гражданите на страните членки в ЕС след присъединяването им към Съюза.

Шестокласниците пък представиха своите „зелени“ концепции за създаването на макети на екоград. Мартин Мекушин, Иво Димов, Иван Кирев, Даниел Петров и Лидия Голева представиха виртуални градове, създадени с играта Minecraft. Други пък положиха основите на град, като използваха геометрични фигури и тела, изработени в часовете по математика под ръководството на преподавателя Роза Васева- Бекярова, и аранжираха тематичен кът на третия етаж. Голяма част от биологичното разнообразие на Земята бе представено с рисунки в Декартова координатна система.


18 март 2022 г.

Фотоизложба под наслов „Моята европейска мечта“

Фотоизложба под наслов „Моята европейска мечта“ откриха младшите посланици в СУ „Бр. Каназиреви“, Разлог. Повече от 50 фотографии от България и държави членки на ЕС на ученици от всички класове илюстрираха визията на младежите за общия ни европейски дом. Всеки от участниците представи лично своя кадър и обясни символиката му. Учениците разпределиха фотографиите в две тематични групи – България като част от европейското семейство и кадри от лично посетени европейски дестинации. Най-вдъхновяващи за учениците се оказаха пътуванията им до Загреб, Соренто, Венеция, Билбао, Будапеща, гръцките острови Тасос и Корфу.


24 февруари 2022 г.

Ролева игра „За и против изграждането на депо за отпадъци“, реализирана от старши и младши посланици на ЕС

Механизмите на местното самоуправление, ролята на общинския съвет в решаването на приоритетните за населението въпроси, принципите на финансиране, работата по проекти, свързани с безработица, екология и иновации – това бяха част от въпросите, които дискутираха на поредното си занимание младшите посланици на ЕС в СУ „Братя Каназиреви“. Техен специален гост беше младият общински съветник в разложкия „минипарламент“ – госпожица Мария Крънчева, с която разговаряха за конституционните механизми при провеждането на местни избори и сформирането на Общински съвет. Запознаха се с провеждането на заседанията на местните общинари и процедурите при гласуването на важните решения. Учениците проявиха любопитство как се формира бюджетът на една средноголяма община, колко пъти заседават местните общинари и кога, поставиха и актуални въпроси за най-неотложните решения, които трябва да се вземат на ниво община.

 

След дискусията младшите посланици разиграха ролева игра – „Заседание на общински съвет“, в която въображаемо дискутираха „за“ и „против“ изграждане на депо за отпадъци. Като истински общинари те предложиха експертните оценки на Комисията по екология и Комисията по финанси, изслушаха представителите на измислен холдинг, който иска да строи депото, запознаха се с подробен инвестиционен план за застрояването на посочения терен и ползите от реализирането на проекта. Чуха се и възражения на част от общинските съветници. Заседанието беше отворено за граждани и предавано „пряко“ от медиите. Чуха се протестните мнения на граждани, дошли да бойкотират взимането на решението. „Общинските съветници“ в крайна сметка гласуваха „За“ даването на зелена светлина на проекта, от чието реализиране се очакват нови работни места, повишаване на заплащането на хората в сектора, привличането и на още чуждестранни инвестиции.

На поредното занимание на младшите посланици днес присъстваха членовете на Ученическия парламент, които също работят активно за оформянето на гражданското самосъзнание на всички в училищната общност.


21 февруари 2022 г.

Онлайн среща за старши посланици

На 21.февруари 2022 г. старши посланици Соня Крънчева и Лиляна Джолева участваха в онлайн среща на старши посланици на Европейския парламент. Срещата започна с приветствие към участниците от Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на ЕП. Следващите две сесии бяха представени от проф.д-р Ингрид Шикова (катедра „Европейистика“ на Софийски уневерситет „Св. Климент Охридски), която представи презентация на тема „Принципите, върху които се гради европейската интеграция“ и от д-р Красимира Василева (председател на НАБЕК) и нейната презентация на тема „Общите европейски ценности – основа за формиране на чувството за европеска принадлежност“. В края на срещата старши посланици от различни училища в България представиха добри практики и педагогически опит, свързани с темите за европески ценности, правата и свободите.

„Изключително полезни са тези срещи, защото на тях ние мерим опита си и успяваме да обогатим учениците в нашето училище и доразвиваме тухните умения.“, споделиха старшите посланици от СУ „Братя Каназиреви“, град Разлог

 


21 февруари 2022 г.

Интерактивни занимания на тема „Познаваме ли ЕС?

Интерактивни занимания на тема „Познаваме ли ЕС?“ се проведоха на 21.02.2022 г. с деветокласниците в СУ“Братя Каназиреви“. Чрез видео, дело на старшите посланици от 10.клас – Райна Петрова, Даниел Мицин и Данислава Крънчева, бе представена Франция, която в момента председателства Съюза,а чрез игри, подготвени от мл.посланик Ив.Коцаков, проверихме знанията за националните флагове и историята на Съюза.


17 февруари 2022 г.

В поредното издание на „Европейски час“ младшите и старшите посланици на Европейския парламент при Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ , град Разлог имаха възможност да се срещнат с евродепутата Илхан Кючук, докладчик за Република Северна Македония в Европейския парламент и представител на третата по големина политическа група в Европарламента „Обнови Европа“. На срещата се включиха Ива Панкова, Ива Сковърданова, Никола Сланчев, Бояна Билчова, Анна-Мария Гардинър Рупърт, Данислава Крънчева и Райна Петрова, както и старши посланици Соня Крънчева и Лиляна Джолева. Тема на срещата бе европейската интеграция на страните от Западните Балкани. Това е актуален въпрос, свързан с бъдещето развитие в отношенията между България и Република Северна Македония и несъмнено е част и от политиката за разширение на ЕС.

В поредицата от срещи учениците наистина придобиват умения за критическо мислене по актуални въпроси и имат възможността да зададат своите въпроси, за да са наясно със съвременните тенденции в обществено-политическия живот. 

Благодарим на организаторите!


 

15 февруари 2022 г.

„Изменението на климата през призмата на европейската история“

 

На 15.02.2022 г. старши посланик в Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ Соня Крънчева участва в онлайн среща на групата на старшите посланици от всички държави-членки на Европейския съюз в E-twinning. Темата на онлайн събитието бе „Изменението на климата през призмата на европейската история“. Водещ на събитието бе Лоранс Брагар – музеен образователен експерт в Дома на европейската история. Учителите, които взеха участие в срещата, бяха над 80 от различни европейски държави.

Целта на срещата бе да покаже как в епохата на изменение на климата може да се научи повече за европейската история. Тази среща предостави възможност на учителите за учене и обмен на идеи, стъпвайки върху съдържанието на изложбите и обучителните ресурси в Дома на европейската история, като през призмата на историята на индустриалната революция от XIX век, времето на модерната консумация през 60-те години на XX век и демократизацията, се стига до съвременни промени, касаещи глобални проблеми – климат, правата на човека, отношения между хората – теми, изключително провокативни за съвременните ученици. Водещата Лоранс Брагар представи различни интерактивни занимания и видеоматериали, с които да се провокира интереса на учениците по темите и даде различни насоки за практически занимания.

В края на срещата учителите изразиха готовността да работят съвместно по проекти.


13 февруари 2022 г.

Обновяване на къта, посветен на Европейския парламент

Младшите посланици на Европейския парламент  Ива Сковърданова, Никола Сланчев, Бояна Билчова, Мария-Анджела Рупърт, Невена Златева, Райна Петрова, Данислава Крънчева, Руми Попова и Георги Тошков под ръководството на старши посланици Соня Крънчева и Лиляна Джолева успяха да освежат къта като поставиха информационнен кът с брошури, материали, книги за Европейския съюз и ползите от него. На стената на Европейския парламент те поставиха ръчно изработени лого на Европейския парламент, на училището и логота на младшите посланици.


 

25 януари 2022 г.

„Нашата Европа“ през погледа на младшите посланици
от Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“

На 25.01.2022 г. Радио Благоевград бе домакин на дискусия, посветена на бъдещето на Европа и възможностите за образование на младите хора в България и Европейския съюз. Дискусията бе организирана под надслов „ Бъдещето на Европа говори за бъдещето на Европа“ в рамките на проект „Нашата Европа“. В дискусията бяха поканени и младши посланици Елена Бонкова, Борислав Джолев, Петя Иванова и Кристиан Андреев заедно със старши посланик Соня Крънчева и Росица Тумбева – директор на училището.

Дискусията бе водена от Давид Калпачки, който с усет и интересен подход успя да провокира интереса към дискусията на всички. Гости на събитието бяха младши посланици от СУ „Братя Каназиреви“ – Разлог, ученици и учители от Националната  хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград, представители на Детски парламент в Благоевград и студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ – Благоевград.

По време на дискусията активно участваха членове на Европейския парламент – Андрей Новаков и Цветелина Пенкова – евродепутати, които поздравиха учениците за тяхната активност, позиция и изразено мнение. Главен акцент на дискусията се оказаха общите идеи за повече практическа насоченост на образованието, затвърждаване на по-силна връзка между средни и висши училища, възможност за обмен и пътуване.

Поздравления за младшите посланици!


20 януари 2022 г.

Младшите посланици от Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ ще участват в дискусия, организирана от БНР – Радио Благоевград в рамките на проекта „Нашата Европа“ с изразяване на мнение по възможностите за образование на младите хора. В дискусията ще вземат участие Елена Бонкова, Данислава Крънчева, Петя Иванова и Борислав Джолев заедно със старши посланик Соня Крънчева и директорът на училището – Росица Тумбева.

Успех на всички!


 

20 януари 2022 г.

Какво означава да бъдеш добър гражданин?

 

Продължават практическите занятия с учениците от Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“. Този път те са посветени на гражданството, правата и задълженията си като част от обществото. Инициативата е част от плана за работа на училището, което е училище посланик на Европейския парламент.

Практическата задача бе проведена с учениците от седми клас под ръководството на старши посланици Соня Крънчева и Лиляна Джолева. Те работиха по групи и дискутираха върху различни казуси и въпроси. Целта на занятието бе да накара учениците  да разберат какво означава да бъдеш отговорен гражданин и да определят как те са отговорни у дома, в училище и общността.


13 януари 2022 г.

На 13.01.2022 г. се проведе първата за годината среща на старшите посланици в България на училищата посланици на европейския парламент. Срещата започна с новогодишен поздрав от Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП. След това проф. Ингрид Шикова представи интересна интерпретация на новото председателство на ЕП с презентацията „Френско-немският мотор – на европейския проект – нов прочит“. Д-р Красимира Василева, която е председател на НАБЕК представи на старшите посланици „Особеностите на цикличността на Програмата на ЕП“. В края на срещата старшите посланици Соня Крънчева и Лиляна Джолева представиха дейностите и инициативите в Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ относно избора на посланици, работата по модулите и помагалата на програмата, както и създаването на кът на Европейския парламент в училище. С подходяща презентация, илюстрираща всички занимания, посланиците показаха с колко желание се работи в Разложката гимназия и как работата завладява всички ученици.

Успех и през следващата година!


12 януари 2022 г.

Продължават интерактивните занимания, организирани от младшите посланици на Европейския парламент в СУ „Братя Каназиреви“

Дейностите по популяризирането на знанията за Европейския съюз и неговите структури се множат. Още в първата седмица след ваканцията младшите посланици от 9б и 9в клас обновиха информационния кът на третия етаж с нова изложба, представяща забележителностите на всяка държава членка на Европейския съюз. На постери, посветени на 27 членки на Съюза, са изобразени националните флагове на държавите, столиците им, както и най-характерните културноисторически забележителности на всяка страна. Първи разгледаха изложбата учениците от 4а клас, на които старшите посланици С. Крънчева и Л. Джолева разказаха интересни факти за държавите и представените обекти.

На 11 и 12.01.2022г. в Конферентната зала на училището, при спазване на противоепидемичните мерки, младши посланикът от 8в клас Н. Сланчев представи чрез презентация на четвъртокласниците и на учениците от 5б клас кратка история на създаването и разширяването на Европейския съюз. А Б. Татарска, Цв. Пармакова и Ив. Плеснева от 9в клас въвлякоха учениците от двете групи и в интересни игри за по-бързо и лесно запомняне на държавите, членуващи в ЕС. Те използваха предоставените ресурси и материали за работа по програмата, като на всеки от учениците подариха и допълнителни информационни материали.


12 януари 2022 г.

Европа и нейните ценности

Европейските ценности бе темата на поредното интерактивно занимание, проведено от старшите и младшите посланици на ЕП в СУ „Братя Каназиреви“. Този път в урока бяха включени учениците от 11б клас.

Старши посланикът Лиляна Джолева запозна учениците със смисъла на осемте ключови ценности и заедно с втория старши посланик Соня Крънчева провокираха учениците да изразят своята гледна точка за демокрацията, толерантността, солидарността и другите актуални ценности. След това младшите посланици подканиха единадесетокласниците да се включат в игра на карти, изобразяващи различните ценности, и да отговарят на въпроси, свързани с тях. Учениците изразиха своето съгласие или несъгласие с конкретни твърдения, касаещи спазването на основополагащи ценности като равенство, плурализъм, недискриминация и пр.

Всеки от участниците попълни и работен лист, в който изрази мнението си по актуалните теми.

Последва дискусия, в която учениците от 11б клас представиха свои лични проекти, свързани с провеждането на инициативи в защита на различни благородни каузи. Чрез постери те аргументираха необходимостта от подкрепа за хора в неравностойно положение, призоваха за съпричастност към нуждаещи се от помощ хора, предложиха много интересни идеи за взаимопомощ и подкрепа. Обясниха разликата между популизъм и плурализъм, изясниха значението на толерантност, солидарност и взаимопомощ. Ръководени от преподавателя по гражданско образование госпожа Милена Кандева учениците посочиха и кои са основните ценности, на които се гради домът.


10 декември 2021 г.

Младшите посланици на ЕП в СУ „Бр. Каназиреви“
отбелязаха Международния ден на правата на човека

На 10 декември в Конферентната зала на училището младшите посланици на гимназията проведоха ролева игра „Избори за евродепутат“, с което отбелязаха Международния ден на правата на човека. Учениците от 11. клас бяха подготвили презентация, с която запознаха останалите младши посланици с изконното право на човека да гласува и да избира своите управници. Те разказаха за видовете избори и за тяхната история. Старшите посланици пък представиха историята на различните конвенции и харти за човешките права. След това, следвайки уроците по гражданско образование, водени умело от преподавателя по философия госпожа М. Кандева, учениците разиграха избори за евродепутати. Деветокласниците бяха изработили макет на машина за електронно гласуване и карта с чип. Осмокласниците пък подготвиха бюлетини, избирателни списъци и излъчиха членове на СИК. Младшите посланици номинираха общо петима кандидати за евродепутати, които с плакати и брошури запознаха присъстващите със своите предизборни платформи и работни програми. Всеки един от петимата кандидати – Георги Тошков, Ива Панкова, Петя Иванова, Борислав Джолев и Данислава Крънчева,  участва в своеобразен брифинг, на който изложи своите приоритетни направления за работа. Директорът на училището- госпожа Росица Тумбева, ги провокира с допълнителни въпроси за това какво и как трябва да се промени в училищната общност. След изслушването на кандидатите се състоя и самият таен вот. При избирателна активност от 98% младшите посланици гласуваха доверие на Борислав Джолев, а втори по резултат се нареди Петя Иванова.

След края на ролевата игра всички младши посланици получиха символични награди от Директора на училището и си направиха снимки за спомен. Споделиха, че натрупаният опит за правене на избори е безценен и ще им бъде от полза в реалния живот, защото обществото се нуждае от информирани и знаещи активни млади хора.


10 декември 2021 г.

Младшите посланици от СУ „Братя Каназиреви“
вече се отличават със собствено лого

 

               След проведения конкурс за избор на младши посланици на Европейския парламент учениците се обединиха около идеята да имат свое отличително лого, с помощта на което на бъдат разпознаваеми сред училищната общност. На първите си две работни срещи те обсъдиха предложенията на Борислав Джолев и на Яница Маврева, които споделиха своите виждания за символиката на отличителния знак. Младшите посланици се обединиха около идеята, че логото трябва да внушава идеите за взаимопомощта между страните членки, за обединението на многообразните традиции и човеколюбието, на които се гради смисълът на това обединение. В избрания проект на Яница Маврева ръцете символизират човешката толерантност и търпимост, крилата – надеждата за спокойно и достойно бъдеще за всички европейци, а цветовете на българския трибагреник припомнят, че България има своето място в Европа и е здраво свързана с общочовешките европейски принципи.

               Избраното лого ще бъде отпечатано заедно с имената всеки младши и старши посланик на Европарламента на отличителни баджове, за да бъдат разпознаваеми работещите по проекта сред всички в училище.


8 декември 2021 г.

Да откажеш на хората техните човешки права означава да оспориш самата им човечност.“

 Нелсън Мандела

В навечерието на 10 декември – Международния ден на Правата на човека младшите посланици от Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“ организираха изложба във фоайето, посветено на Европейския парламент. Те, заедно с помощта на старши посланици Соня Крънчева и Лиляна Джолева, посветиха изложбата на известни личности, посветили живота си на нелеката борба при защита на правата на човека – право на живот, свобода и сигурност, равенство пред закона, абсолютна забрана на дискриминацията, робството и мъченията – тези и други универсални принципи, които  са записани в безбройни харти и конституции, като се започне от американския проектозакон за правата от 1776 година, Общата декларация за човешките права на ООН от 1948 и се стигне до европейската харта на основните човешки права. Тази изложба е част от инициативите на младшите посланици, свързани със защита на правата.

На 10 декември 2021 г. предстои ролева игра „Избори за евродепутат“, в която учениците ще усетят духа на изборите и ще имат възможност да ги разиграят на практика. 


6 декември 2021 г.

Първи работни срещи на младшите посланици
на Европейския парламент в СУ „Братя Каназиреви“

След проведения конкурс в училището посланик на Европарламента избраните 20 младши посланици от 8. до 11. клас проведоха последователно две работни срещи на 3 и 6 декември 2021 година в платформата Teams. Под ръководството на старшите посланици Соня Крънчева и Лиляна Джолева учениците се запознаха с основните цели на програмата и приеха план за дейностите, които ще реализират в рамките на учебната 2021/2022 година.


Бяха обсъдени различни идеи за осъществяването на обучението по гражданско образование, както и идеи за популяризиране на европолитиките сред училищната общност. В подкрепа на посланиците се присъедини и учителят по философия и гражданско образование госпожа Милена Кандева.

Беше създадена фейсбук страница, на която да бъдат отразявани дейностите, както и отделна секция в училищния уебсайт, чрез която да се информират всички за реализираните инициативи.

Младшите посланици споделиха идеите си за свое отличително лого и си разпределиха персонално задачите по организирането на изложба, посветена на личности, защитаващи човешките права, както и за ролевата игра „Избори за Европарламент“.