Неугасващ светилник на знанието

В далечната и гореща военна 1917 година двама родолюбиви търговци от Разлог – братята Петър и Иван Каназиреви, създават фонд от 200 000 златни лева за изграждане и издръжка на средно училище в града, както и за възстановяване на опожарената сграда на Околийското управление. За родолюбивото си начинание уведомяват с писмо от 22.06.1917 г. Министерството на просвещението. Построена е сграда за новото училище в центъра на града и през есента то отваря вратите си за най-големите ученици. В тази сграда днес се помещава НУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Братята не забравят нито за миг страдащите си съграждани. В трудните години след войната те изпращат в града вагон със сол, газ за осветление и сапун, разпределени между всички семейства. Подпомагат финансово изграждането на склад за обработка на тютюн и така подобряват поминъка на населението. Често оказват лична помощ на много семейства в града. Те са и основатели на химическата индустрия в страната. Построяват няколко големи сапунени фабрики в страната, а тази в Бургас носи името „Разлог“.

В знак на уважение към делото им една от улиците в града носи името „Братя Каназиреви“, а Средното общообразователно училище – „Братя Петър и Иван Каназиреви“.

Продължило и развило традициите на Разложката гимназия, СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ отбеляза своя патронен празник на 05.05.2015 г. Празникът започна в сградата на училището с поднасяне на цветя пред портретите на двамата дарители от ученици от Училищния парламент и от членовете на клуб „Млади възрожденци“.

Слова на благодарност и признателност към величавото дело на братята Петър и Иван Каназиреви, идзигнали неръкотворен паметник, огрял разложкия хоризонт с неугасима светлина оправиха зам.-директорът Л. Кацарска и учителят по история д-р К. Бранкова. След това наследниците на Разложката гимназия се поклониха и пред величествените бюстове на двамата разложки граждани в първата сграда на училището и отново поднесоха букети цветя.

Младите възрожденци отдадоха своята почит и пред паметника на Левски в центъра на града.

В чест на патронния празник се организираха доста интересни мероприятия:

    • Крос по улиците на града с малки почивки пред трите сгради, в които през времето се е помещавало училището. Участниците в кроса начело с учителя по физическо възпитание и спорт Ж. Прешелкова пуснаха в небето над града балони, носещи цветовете на националното знаме и надпис „98 години Разложка гимназия“.

    • Походи в няколко лъча – на учениците от 2. до 5. клас по новооткритатаеко пътека „Стъпалата” в м. „Голак”,

      на десетокласниците до конна база „Периволас“

      и на всички останали ученици и учители до м. „Катарино“.

В училището се проведе и Ден на отворените врати, където облечените като приказни герои ученици от 6б клас заедно с класния си ръководител Р. Тумбева посрещнаха четвъртокласниците от НУ „Яне Сандански” и НУ „Кирил и Методий”.

В конферентната зала на училището шестокласниците споделиха пред по-малките си нови приятели каква гордост и чест за тях е, че са възпитаници на славната Разложка гимназия. Бъдещите петокласници бяха смаяни от видяните опити, които пред тях демонстрира учителят по химия Ел. Тумбева;

в кабинета по физика станаха участици в забавното шоу „Стани богат” с водещ учителят по физика Р. Иванова;

в кабинета по биология под ръководството на учителя по биология В. Боткова се докоснаха до най-новата придобивка – модерни и съвременни микроскопи;

разгледаха с една от бъдещите си класни ръководители Ел. Фарфарова и просторния съвременно оборудван с интерактивна дъска кабинет по чуждоезиково обучение,

както и плувния басейн на училището.

За всички ученици, учители, служители този ден бе празник на грамотността и знанието, празник на учещите и успяващите, ден за преклонение пред рода Каназиреви, дал на града ни не само спомоществователи, но и революционери – участници в освободителните борби. Защото само онзи, който доорава браздата и хърля нови семена, ще има щастието да яде сладкия и заслужен хляб на знанието, както отбелязва в книгата „Незавършен дневник” незабравимият учител от Разложката гимназия Георги Радушин. Днешните учители следват неговия призив – „Да не позволим плевелите на забравата, безгрижието и бездушието да задушат златния посев на великите братя Петър и Иван Каназиреви!” И всички – и учители, и ученици следват славния завет на двамата разложки дарители – „Да бъдем полезни на България!”