Състезание по история и цивилизация „Древните цивилизации” – 7 клас

„Всичко се бои от времето, а времето – от пирамидите"
 

                С трепет и вълнение учениците от 7”а” и 7”б” класове в СОУ „Братя Каназиреви” – гр.Разлог проведоха първото си състезание по история на тема: „Древните цивилизации” под ръководството на преподавателя си Соня Крънчева.

Учениците бяха разделени на 6 групи. Всяка състезателна група трябваше да отговори прецизно на поставените въпроси – дефиниции на специфични понятия, свързани с древните цивилизации и държавнополитическата традиция в Египет, Асирия, Персия, Вавилон, древните евреи, Шумер и Акад като начало на човешката цивилизация, да посочат владетели и личности, богове и вярвания в Египет и Месопотамия по формата на таблици и на базата на сравнението, да построят линия на времето и да посочат събития за съответните години, да образуват думи от дадени букви и да разпознаят изображения. Темата на състезанието беше изключително интересна и затова всички се включиха с голямо желание.

            За фон на състезанието голяма част от учениците бяха приготвили брошури, табла със снимки и информация за любим фараон, място и забележителност от изучения материал – боговете Ра и Анубис се оказаха любими на учениците, заедно с фараоните Рамзес II и Тутанкамон с неговата маска, храмовете на слънцето в Абу-Симбел, египтските пирамиди, жената-фараон Хатшепсут и други. От седемте чудеса на света седмокласниците бяха избрали да представят Висящите градини на Семирамида, Улицата на процесиите и Портата на Ищар.

 Победители в състезанието станаха IV група – Галина Рупчина, Витан Даков, Асен Белинчев, Асен Найденов и Никола Пръчков. Активни по време на състезанието бяха Илиана Монева, Мария Крънчева, Румяна Спасова, Лилиана Григорова, Катерина Мицина, Гергана Найденова и Микаела Копанарова.

           


Всички участници получиха грамоти за участие
и индивидуални награди за активно представяне. За пореден път учениците показаха знания и умения, че могат да се справят с всякакви предизвикателства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *