Ученици от 7б клас с ръководител Горица Лазарова посетиха развъдник за лешояди

Учениците от 7б клас на СОУ "Братя Каназиреви"- Разлог, с ръководител г-жа Горица Лазарова, посетиха развъдник за лешояди, намиращ се високо в скалите на Кресненското дефиле. Развъдникът е част от международна организация  – Фондацията за консервация на лешоядите в Испания и Фонда за дивата флора и фауна.

Целта на международната програма е в Кресненското дефиле да се развъдят отново Белоглавият лешояд и Египетският лешояд. Те за живели по тези места преди повече от 200 години и тъй като условията в тази част на Пирин са подходящи за тяхното съществуване и размножаване, птиците се отглеждат в развъдника и след определен период на адаптация се пускат на свобода. За отглеждането на лешоядите се полагат грижи от ветеринарни лекари и местни хора от селата Ракитна и Брежани, както и от представители на международната фондация, финансираща проекта.

Децата чуха кратка беседа за живота на лешоядите и бяха впечатлени от размерите им – в полет размахът на крилете на възрастните е повече от 2 метра. 

            Посещението на развъдника беше съпроводено с игри, както и с вкусна трапеза, приготвена от местните жители от село Ракитна, известни с гостоприемството си, които посрещнаха с радост учениците от СОУ "Братя Каназиреви". 

Екскурзовод беше малкият Андон, или Дони както го наричат всички, който придружи децата от Разлог през целия път до развъдника, а след това и до параклиса на Св. Илия, намиращ се над село Ракитна, а след обяда се включи в игрите  – народна топка, сляпа баба, футбол и още много други.  

            

Това пътуване беше част от учебната програма
 и учениците с удоволствие се включиха. Те  изразиха задоволството си от прекарания сред природата ден и от допира с тези  величествени птици -лешоядите. Споделиха, че с радост ще се върнат пак в този красив край на Кресненското дефиле.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *