Програмирай музика

По повод празника на Разложката гимназия учениците от 11б клас, с преподавател Красимира Хаджиева, проведоха открит урок по информатика. Целта беше създаването на готов софтуерен продукт, дигитално пиано.

Единадесетокласниците, обучаващи се в профил „Софтуерни и хардуерни науки“, показаха своите умения за програмиране на език C#. Урокът е част от учебната програма по модул „Практикум по обектно-ориентирано проектиране и програмиране и структури от данни и алгоритми“. Учениците успешно демонстрираха използването на структури като масиви и класове не само в логически и математически задачи, но и в създаването на забавни проекти.

По време на часа те създадоха няколко приложения, работейки в конзолна и в графична среда за програмиране. При конзолното програмиране децата се запознаха с възможността на езика дори сами да композират музика, макар и възпроизведена чрез високоговорителите на компютъра. В графична среда те оформиха две реалистични пиана, наподобявайки по дизайн и свирене на истинския инструмент. Накрая генерираха своите setup файлове, които позволяват инсталирането на дигиталното пиано на всеки компютър.

За по-висока концентрация и продуктивност децата работиха, наслаждавайки се на мелодии, изпълнени на пиано. Внедряването на класическото изкуство, в частност класическа музика, в процеса на преподаване е известна педагогическа методология, наречена сугестопедия. Създава се приятна атмосфера, която спроед проф. Георги Лозанов води до повишена възприемчивост и комуникативна активност.

На събитието присъстваха експертите на РУО – Благоевград по математика и информатика – Славка Манова и по природни науки – Анета Стоянова, както и преподаватели в училището.