Математиката и междупредметните връзки

По забавен и интересен начин учениците от 6.б клас изучиха приложението на задачите от Лице на сфера и Обем на кълбо.

По идея на Росица  Кирева – старши учител по математика и информатика, в  СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, гр. Разлог,  се проведе урок, който даде възможност за осъществяване на междупредметни връзки на математиката с информационните технологии, технологии и предприемачество и английски език.

Учениците представиха разнообразни проектни задачи, свързани с лице на сфера и обем на кълбо. Александър Пармаков и Симеон Дамянов показаха решения със средствата на изучавания език за програмиране Python. В хода на урока бе реализиран печат на кълбо по зададен диаметър  с 3D принтер.

Под ръководството на учителя си по технологии и предприемачество Елена Колчева учениците от класа, разделени в екипи, усърдно изработиха от прежда модел на кълбо „пуше“ – уникален български сувенир, използван в най-важните и весели събития в живота на всеки от нас. Изработването на “пушето” даде ясна представа за връзката между изучаването на геометричното тяло “кълбо” и практическата реализация на наученото.

Учителят по английски език Елена Жегова насърчи учениците по увлекателен начин да рекламират на английски език изработените от тях сувенири – „пуше“, мартеници, традиционен сувенир от Ирландия и др.

Шестокласниците бяха разделени на екипи, чиито лидери и участници показаха на какви качества трябва да отговаря всеки бъдещ предприемач, за да развие дадена идея. Нагледно беше представено как индивидуалните знания на всеки ученик допринасят за цялостната работа на екипа.

Урокът  на тема „Задачи от лице на сфера и обем на кълбо. Приложения.“  успешно представи  междупредметните връзки и нагледно доказа ползите от използване на проектно-базирано обучение. Учителите Росица Кирева, Елена Колчева и Елена Жегова бяха удовлетворени от реализирания урок, който позволи на учениците да вникнат по-дълбоко в същността на изучаваната тема, даде им алгоритъм за решаването на реални проблеми и спомогна за усъвършенстване на личностните им качества и умения чрез работа в екип.

На урока присъстваха г-жа Росица Тумбева – директор на училището, г-жа Соня Крънчева – заместник-директор, учителите по математика и информатика в СУ “Братя Каназиреви“ – г-жа Здравка Сугарева, г-жа Иванка Сумева, г-жа Красимира Хаджиева, г-жа Весела Козарева, г-жа Гергана Кондева, г-жа Гергана Колчева-Фарфарова – заместник-кмет в община Разлог, г-жа Цветелина Рашкова – от фирма “Атласком”, г-жа Мариана Гюрова – начален учител и учителите пенсионери – г-жа Любка Кацарска и г-жа Теменужка Беличенова.

Освен удоволствието да присъстват на събитието, гостите се почерпиха със сладкиши с форма на кълбо, приготвени с много старание от родителите на шестокласниците.


Програмирай музика