1 ноември – Ден на Народните Будители!

Нека искриците на знанието и родолюбието светят вечно в сърцата ни!

Познаваме ли будителите?

С този въпрос учениците от 9в клас в СУ „Братя Каназиреви“ влязоха при децата от начален етап на образователната степен и им припомниха, че 1 ноември е един от най-светлите празници за всички българи, защото е свързан с искрата на националното самоосъзнаване и самочувствие.

Деветокласниците представиха накратко и онагледиха със снимки по-важното за най-известните будители. За някои от тях малките ученици знаеха доста неща от часовете, а на други за първи път чуха имената и ги свързаха с историческия им принос. Имаха възможност да видят снимки на бележити наши възрожденци, а за да бъдат сигурни, че са научили нещо ново, организаторите предложиха на своите любознателни слушатели и забавни игри. Четвъртокласниците и третокласниците с лекота свързаха изображенията на будителите с техните имена, както и с родните места, обозначени на картата на България.

Най-малките първокласници и второкласници също се докоснаха до темата за будителите и научиха кои са Паисий, Софроний, Левски, Каравелов, Ботев, Вазов, братя Каназиреви.

За всички малчугани, проявили активност и бърза мисъл в игрите, деветокласниците осигуриха лакомства.

Народните будители – тук


Единадесетокласници и деветокласници се обединиха в идеята да рецитират масово Вазовото стихотворение „Българският език“

В слънчевия 29 октомври, в навечерието на Деня на будителите, учениците  и техните учители се подредиха в своеобразно слънце в центъра на училищния двор, огласян от патриотични песни. Те оформиха кръг, като държаха в ръце портретите на най-видните ни будители, а от кръга символично излизаха лъчите на знанието и огъня на просветата. Рецитаторът Радост Димитрова от 11б клас изпълни прочувствено и с патос Вазовата ода, като подкани всички да рецитират масово първия куплет. Пред ликовете на десетките наши будители учениците притаиха дъх в знак на почит и признателност.

След последния училищен звънец възпитаниците на Разложката гимназия „удариха и камбаната на народната свяст“, като за пореден път показаха, че са признателни на нашите  предци за всичко: за свободата и независимостта, за езика и художественото слово, за това, че България я има.


Поклон, Будители народни!
Учениците от 7а, 7б и 9а клас изразиха своята благодарност пред народните будители с изработване на табла, а Марина Мандарова и Габриела Мандарова от 7а клас написаха есета.

Презентации на ученици от 6.клас