Участие на ученици от Разлог в национална конференция „Ден на толерантността и междуетническа подкрепа“ в Кърджали

Ученици от 11“а“ клас от нашето училище заедно с учителя си по история и цивилизация Соня Крънчева и ученици от ПГТХТ „Никола Стойчев“ с учител Анета Тумбева участваха в националната конференция, посветена на толерантността и междуетническата подкрепа в Кърджали. Тяхното участие бе след поредица от инициативи и уроци, посветени на социалната справедливост и Холокост, а пътуването и участието бе осъществено и с подкрепата на Община Разлог и положителното отношение към темата от страна на кмета на Община Разлог инж. Красимир Герчев.

Като цяло над 500 ученици от 17 града в България пристигнаха за участие в конференцията под надслов „Ден на толерантност и междуетническа подкрепа в Кърджали”. Форумът, организиран от Института за Холокост и човешките права „Олга Ленгиел”, Ню Йорк, посолството на Израел, Израело-българския институт в София, община Кърджали, СУ „П.Р. Славейков”, РУО-Кърджали и др., бе уважен и от хора, преживели ужасите на Холокоста по време на Втората световна война.

В националния форум, посветен на 74-годишнината от спасението на българските евреи, официални гости бяха посланиците на Израел, САЩ и Азербайджан Ирит Лилиан, Ерик Рубин и Наргиз Акиф Гурбанова.

Пред препълнената зала на театър „Димитър Димов” в Кърджали посланикът на Израел Ирит Лилиан обясни, че днешният форум бележи финала на изследователски проект за съдбата на евреите в България по времето на Холокост. „Тези които чуят разказите на оцелелите и които научат за българския пример разбират, че има избор между доброто и злото”, посочи посланик Лилиан.

Тя допълни, че днес когато Европа е изправена пред огромни социални предизвикателства и към нея са тръгнали най-големите вълни от мигранти след Втората световна война, човек е призован не само да се вгледа в историята, но и да действа.
За предизвикателствата пред Европа говори и посланикът на САЩ Ерик Рубин.

 „Днес Европа е изправена пред продължаващи икономически затруднения, а България се намира на предна линия в миграционната криза”, каза американският дипломат. Той допълни, че в такова време е много лесно да обвиниш другите, каквито опити правят популистки и националистки партии, но това е проблем не само за Европа. „Следователно върху всички нас пада отговорността да гарантираме, че няма да станем жертва на подобна реторика и проповядвания на омраза в тези времена”, допълни посланик Рубин.

Препратка от миналото към настоящето направи и посланикът на Азербейджан Наргиз Акиф Гурбанова. „Имаме моралната отговорност към загубилите живота си на бойното поле, в лагерите на смъртта и гетата. Ние трябва да помним тяхното страдание и да направим така, че такива трагедии да не се повтарят за в бъдеще”, посочи дипломатът.

Учениците се научиха на най-важното – всички са равни, всички имат права и трябва да бъдат толерантни и търпели един към друг. Те не скриха вълнението си от участието и споделиха, че такива срещи ги правят още по-уверени и ги направляват да вървят напред и да се борят, да мерят сили и не спират да творят.