14-ти март – Денят на числото ПИ

14-ти март е световният ден на числото Пи. Денят е избран, тъй като 3,14 представлява подредбата на месеца и деня в календара.Числото Пи е най-популярната константа в математиката. По идея на г-жа Манова – учител по математика в едно от междучасията ученици се събраха във фоайето на училището, където бе открита тематична изложба. В проявата взеха участие ученици от 9а, 10а, 10б и 10в клас.

Едно от най-загадъчните и магически числа в математиката, което може да бъде открито навсякъде в заобикалящия ни свят, е без съмнение числото Пи, известно още под името Лудолфово число и Архимедова константа. То е една от най-известните и фундаментални константи в математиката, дефинираща се като отношение на обиколката на окръжност към нейния диаметър, чиято числена стойност е приблизително равна на 3,14. Наред с това числото Пи е и ирационално число, което означава, че точната му математическа стойност е непознаваема и дори съвременните компютри, изчислили милиарди цифри след запетайката, не са в състояние да определят абсолютната му и окончателна стойност.

Числото пи има близо 4-хилядолетна история, като за негови откриватели могат да се считат още жителите на Месопотамия, които забелязват, плетейки кошници, че за да ги направят с точния диаметър, е нужно материалът им да е с три пъти по-голяма дължина. Математиците обаче считат за негови истински откриватели вавилонските магове, използвали го при строежа на легендарната Вавилонска кула – начинание, претърпяло пълен крах заради липсата на достатъчно точни изчисления. Предполага се, че математическата константа е в основата и на строежа на знаменития Соломонов храм в Йерусалим, както и на египетските пирамиди в Гиза, в чиито пропорции е заложено числото 3,1416.

Освен Денят на Пи, 14 март е рождената дата на Алберт Айнщайн.