Работата по проект „Живот в общност. Споделяне на добри практики” продължава

Втората учебна визита беше организирана в Албания, а домакин беше Организация на Малтийския орден в Албания – офис  Шкодра. От българска страна в срещата взеха участие д-р Катя Бранкова, старши учител по история и цивилизация в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ и Боряна Илиева – ученичка в 10-б клас и член на училищния клуб „Хора за хора“.

Домакините предложихе интересна и разнообразна програма, споделяйки богат опит.Беше посетен дневен център в Шкодра, работещ с деца със специални образователни потребности от семейства със социални и икономически проблеми, както и детска градина, финансирани от Ордена.

Работната група по проекта се срещна с учители от училище в града, което също работи с ученици със специални образователни потребности. Тези ученици свирят в свой оркестър, който изнесе концерт. Колегите споделиха какви проблеми срещат в работата си с ученици в неравностойно положение, как ги решават и каква помощ им оказва Малтийския орден.

Домакините от Шкодра организираха посещение и на Хуманитарен център за момичета-сираци, за които се грижи монахиня от Италия; дом за самотни възрастни хора и специални защитени жилища, които се ползват за приютяване за относително кратък период на хора в риск от ромската общност.

Беше посетен и мултидисциплинарен център за деца–инвадили и деца със спедиални образователни потребност, разположен в Сукрук, Черна гора. Центърът се финансира от ордена на св. Франциск от Германия. За децата се предлага специализирана медицинска помощ, модерно оборудвани учебни кабинети, в това число и за работа с хиперактивни деца, концертни зали, зали за организиране  и провеждане на различни мероприятия, терапия, фитнес център. В този цетнър се грижат за около 80 деца дневно от района Белград – Подгорица – Шкодра – Тирана. Францисканският орден не поставя религиозни органичения или други бариери пред децата в нужда.

Благодарение на тези центрове децата със специални образователни потребности и хората в неравностойно положение получават нужната подкрепа, за да се чувстват пълноценни.