Интегриран урок по история и философия

Интегриран урок по история и философия на тема „Паметта говори… за толерантност…“ се проведе на 7 март 2016 год. Урокът бе подготвен от старши учител Соня Крънчева от СОУ „Братя Каназиреви“ и Анета Тумбева от ПГТХТ „Никола Стойчев“. Гости бяха директорите на двете училища – М. Попадийна и Г. Адамова, старши експерт по Обществени науки и гражданско образование към РИО на МОН Благоевград Екатерина Текерска, учители от двете училища и ученици.

В хода на урока учениците от двете училища представиха книгата „Извън хватката на Хитлер“ на проф. Михаел Бар-Зоар, анализираха стихове, посветени на пасивността и липсата на интерес в заобикалящото ни общество. Под формата на интерактивни занимания, те успяха да подредят пирамида на омразата и пирамида на толерантността, както и да разсъждават по темата за предразсъдъците.

Специален гост бе господин Яков Джераси, председател на Израело-български институт, който обяви победителите от проведения конкурс за есе върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Героичното спасение на българските евреи. Извън хватката на Хитлер“. Победителите бяха Иван Влахов от СОУ „Братя Каназиреви“ и Елена Чокалова от ПГТХТ „Никола Стойчев“. Пред цялата аудитория учениците прочетоха своите есета, свързани с ролята на цар Борис III за спасяване на евреите от България по време на нацисткия режим. Като награда двамата ще пътуват с цел обучение до Йерусалим, което ще се осъществи с подкрепата на Община Разлог.