Любовта – празник, тревога и тайнство

Под това мото учениците от 11а и 10а клас се срещнаха с госпожа Елеонора Барякова, главен учител по БЕЛ в ПГЕЕ, град Банско. Поводът за срещата беше представянето на стихосбирката й „Вълшебство” само ден след Международния ден на жената. Идеята за гостуването й в СОУ „Братя Каназиреви” е на преподавателя по БЕЛ Лиляна Джолева, по чиито думи трябва да се търсят всевъзможни начини за връщане на учениците към четенето и формирането на читателския им вкус.

Кратка биографична справка за гостенката направи пред присъстващите Мария Валеюва от 11а. След нея Бориса Елчинова и Елена Георгиева от същия клас направиха литературоведски прочит на стиховете от книгата и за изненада на авторката показаха усет към анализа и интерпретацията.

За да се потопят всички в атмосферата на емоционалните и изпълнени с прозрения за любовта, надеждата, изневярата и живота стихове, Яна Бастунова рецитира едно от любимите си стихотворения от книгата. А за да бъде завършено докрай потапянето в любовното слово, Елеонора Барякова сама изпълни част от текстовете си под музикален съпровод и тематична презентация. Тя отговори на въпросите, които нейните стихове провокираха у младите читатели, и им пожела да срещнат любовта, която ще ги направи щастливи.

На финала на срещата десетокласниците Георги Докин и Магдалена Балакчиева прочетоха свои стихове и ги подариха на г-жа Елеонора Барякова, а Елена Мекушина й подари собственоръчно изработена червена кутийка със сърце, скрила в себе си едно от най-знаковите стихотворения на българската поезия – „Жена”, и символизираща неумиращата любов.

Организаторите на срещата благодарят на госпожа Елеонора Барякова за отзивчивостта й и откровеността й, както и на преподавателите, уважили труда им – госпожа Соня Крънчева и госпожа Милена Кандева.