Учебна работилница в час по история, проведен в музея!

Как ли са живели хората през Средновековието без таблет, компютър, мобилен телефон, интернет? Как са комуникирали? С какви дрехи са били облечени, какви накити са носили, какви обувки са обували? Какво е било оръжието им? А кой е произвеждал всичко това? Много въпроси с един отговор – Сдружение за исторически възстановки „Чигот“, които днес бяха наши гости.

Учебната работилница беше организирана от Исторически музей, Разлог и  клуб „Млади възрожденци“ към СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, ръководен от д-р Катя Бранкова. В работилницата взеха участие не само членовете на клуба, но и учениците от IX-б и X-б клас.

Нашите гости Ивелина, Теодор и Здравко не само разказаха за Сдружението и своя ентусиазъм да посветят свободното си време на средновековното ни минало, но и показаха много интересни неща.

Разказаха увлекателно какви дрехи са носили средновековните българи, какво въоръжение и оръжие са използвали, как са правили дрехите, обувките и накитите си. Показаха оръжие, пълно копие на средновековното, което самите те са изработили, следвайки описанията в историческите извори. Дрехите и обувките също са изработени по средновековна технология, съобразно указанията на изворите. Демонстрираха как се тъче на кори, стрелба с лък и средновековна фехтовка. Всеки имаше възможност да стреля с лък с обезопасено стрели с помощта на Ивелина и Здравко, а Теодор беше подвижната мишена, облечен като войн от епохата на Средните векове.

Днешната учебна работилница ни накара да се потопим в Средновековието, за да оценим предимствата на нашето време.