СОУ„ Братя Петър и Иван Каназиреви“ участва в състезанието Spelling Bee

  Лилия Руменова Сланчева ( от 6“б“ клас)се класира на първо място в училищния кръг на Третото националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 18 март 2013 г., от 16:00 ч. в СОУ „ Братя Петър и Иван Каназиреви“. Лилия Руменова Сланчева спелува правилно думата  “ugly” и победи Михаела Георгиева Борисова ( от 5 „а“ клас), която се класира на второ място. И двете ученички се класират за регионалното състезание, което ще се проведе на 20 април в Благоевград. Учениците се подготвиха за състезанието от г-жа Милена Бекярова ( старши учител по английски език в СОУ“ Братя Каназиреви“) и от г-н Сет Стюарт ( доброволец от Американския Корпус на Мира). Националният кръг на състезанието ще се проведе на 11 май в хотел Хилтън в София.

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т. е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.  Над 5500 ученици на възраст от 9 до 14 години се състезаваха в 236 училища в страната през седмицата от 18 до 23 март 2013 г. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на месец декември.

Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни инициативи. В България състезанието се провежда за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. Победител  в миналогодишното състезание е  дванадесетгодишният Румен  Стефанов Димитров от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, гр. Русе.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие-КОРПлюС” в партньорство с Корпус на мира на САЩ в България. То се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерството на образованието, младежта и науката и Посолството на САЩ.

Развитието на състезанието може да следите на www.spellingbee-bg.com и на страницата във Facebook/ Bulgarian National English Spelling Bee.

КОРПлюС  – Неправителствена организация, създадена като приемник на Корпус на мира с основна цел да запази, продължи и развие някои от най-успешните проекти на доброволците от Корпус на мира България. Организацията ще използва дъгогодишния опит, знания и материали, създадени през 20 години на работа на доброволците в България и ще насочи усилията си към  разнообразяване и подобряване на обучението по английски език,  обогатяване на професионалните и социални умения на личности, организации и общности и насърчаване  развитието на лидерски умения сред младежтa.

Корпус на мира на САЩ Независима правителствена агенция на САЩ, създадена през 1961 година от президента Джон Кенеди. От 1960 година повече от 187 000 души са служили в 139 държави. Целите на Корпус на мира са да подпомага устойчивото развитие на местните общности на страната-домакин, както и да допринася за установяване на взаимно разбирателство и приятелство между американския народ и народите по света, където служат доброволци от Корпус на мира. През последните 20 години в България са служили повече от 1100 доброволци  в партньорство с български организации в областта на образованието, младежкото и местното организационно развитие.

Фондация „Америка за България”– Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация.  Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.