Алманах „100 години свободен Разлог“ издадоха учители и ученици от СОУ „Братя Каназиреви“, Разлог

 

            На официална церемония в Многофункционалната зала на Читалище "15 септември 1903-1909" на 7.12. амбициозните учители Соня Крънчева, Лиляна Джолева, Красимира Хаджиева и Надежда Хаджиева, както и техни ученици от 9. до 12. клас представиха алманах с исторически бележки, изследвания за паметниците в Разложко и легенди. Идеята за това сериозно проучване се ражда в навечерието на 100-годишнината от освобождението на града, благодарение на писателката и журналистка Бойка Асиова, възпитаник на престижното училище.

            В продължение на 2 месеца учениците и учителите проучват материали за бележити свои съграждани, за авторите на паметните плочи и паметниците на територията на града и общината. С възхищение откриват, че в града им са работили едни от най-изявените архитекти и скулптури на България – проф. Нешев, Иван Фунев, Мария Ножарова. При проучването на обектите се срещат и със своите съграждани – Асен Ботев, автор на композицията Прабългарски календар, на орела с разперените криле, символ на Разлог, на много декоративни фигури в парковете, както и с Крум Чилев, автор на паметника на Ас. Лагадинов, на паметната плоча с имената на загиналите във войните и на много други.

            За събирането на ценните факти учениците получават помощта и на уредниците от Исторически музей, град Разлог.

          Ценният сборник беше представен от самите ученици чрез емоционална литературно-художествена програма. Специалните гости на събитието – г-жа Бойка Асиова, г-н Крум Чилев и г-н Асен Ботев изказаха своето задоволство от работата на учениците и учителите. "Да цениш изкуството и миналото на предците, е най-важният урок, който децата ни трябва да научат. Гимназистите от СОУ"Братя Каназиреви" безспорно са първенци в това отношение." – споделиха гостите.