Омбудсманът на РБългария г-н Константин Пенчев се срещна с гимназисти от СОУ”Братя Петър и Иван Каназиреви”

               По повод националната кампания на МОМН „Участвам и променям” на 13.06.2012г. ученици от гимназиалния курс на Разложката гимназия се срещнаха с Омбудсмана на България –г-н К. Пенчев. Кампанията има за цел да стимулира формите на обучение в дух на демократизъм и патриотизъм, да фокусира вниманието на ученици, родители и учители върху здравословния начин на живот и конструктивното поведение на децата, както и да подкрепи сътрудничеството между институциите в съвместната им грижа за подрастващите.

            На дискусията учениците бяха запознати с правомощията на Омбудсмана в защита правата на гражданите, задаваха множество въпроси, касаещи проектозакона за закрила на детето, бяха обсъдени казуси с дискриминационни прояви във и извън училище, коментирани бяха правата им като потребители.

            По време на срещата домакините представиха репортаж на членове на клуб „Искам да бъда журналист” за хранителните навици на учениците в училище и коментираха с госта си как да отстояват правото си на информираност и защитеност от недобросъвестни търговци.

            СОУ”Братя Каназиреви” е едно от общо шестте училища в страната, което е удостоено с честта лично да бъде посетено от Омбудсмана на РБългария и неговия екип – г-жа Росица Тоткова, главен секретар, г-жа Роза Георгиева – началник на кабинета на омбудсмана, г-жа Надежда Милковска – началник отдел „Международни стандарти и нормативна уредба”.

             Активното отношение на младите хора от Гимназията доказва, че тук не само се получава най-добрата подготовка, а и се формира  гражданско съзнание у бъдещото поколение на Разлог и региона.