Участие на учители от СОУ „Братя Каназиреви“- Разлог в професионален семинар за развитие в Лисабон, Португалия

Семинар за професионално развитие в Лисабон, Португалия  беше проведен  за времето от 31.05. 2012г. до 02.06.2012г..

По време на семинара  учителите  от СОУ „Братя  Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог  г-жа Росица Вълканова и г-жа Горица Лазарова участваха в следните работни срещи  – W3-Math and ICT,  W4-Math and Interactivity,  W5-Microsoft  tооls for primary schools,  W2-Robotics, както и в пленарните сесии на Ан Гилеран и Ричард Инглиш.

В сесия W 3 те бяха запознати със забавни начини  за обучение по математика в съчетание с ИКТ.

Беше показан компютърен софтуер, приложим в часовете по математика в начален курс и как  можем чрез него да направим смятането по-лесно.  Игрите, с които бяха запознати учителите  могат да намерят приложение както в процеса на обучение в часовете, така и вкъщи като начин за самоподготовка. Материалът ни беше поднесен по интересен начин под  формата на състезания  между отделните участници, в които победител стана българският отбор.

Сесия W 4 демонстрира начини за представяне на учебния  материал чрез подреждане на пъзели. Показани бяха различни програми, чрез които се направи  пъзел.

Беше предоставен списък със сайтове, където може да  се намери повече информация за Web 2.0  инструментите.

В сесия W5 представител на Microsoft  демонстрира софтуер свързан с програмиране на математически задачи, приложим в начален курс.  Участниците работиха с програмите  Kodu,  Mouse Mischief, Math worksheet generator, Math add-in for Word.  Интересен и атрактивен беше начинът за поднасяне на материала.

В сесия W2 участниците работиха с Lego Digital Designer  и  Enchanting, чрез които учениците могат да подобрят знанията си в областта на физиката и математиката.

По време на работния семинар г-жа Лазарова обсъди проблемни въпроси по отношение на започналия през март онлайн курс за eTwinning посланици с главния педагогически съветник  г-жа  Ан Гилеран.

 

 

Г-жа Росица Вълканова и г-жа Лазарова се запознаха  с колеги от Естония, Норвегия, Англия, Полша, Португалия  и др. Установиха приятелски взаимоотношения с  петимата посланици от Португалия.

Вече са  проведени  разговори с учителите от начален курс  в нашето училище за прилагането на наученото от семинара през следващата учебна година.