Литературни трепети в сърцето на слънчева София!

Литературни трепети в сърцето на слънчева София
На 23 март десетокласниците проведоха втората си екскурзия по НП „България – образователни маршрути“, Модул 2 „Културните и научните институции като образователна среда“. Този път те се пренесоха във времето от началото на 20.век чрез увлекателния „разказ в движение“ на Катя Зографова – уредник на къща музей „Никола Вапцаров“. Дългогодишният музеен работник и автор на редица книги и изследвания поведе учениците на литературна разходка „Непознатите класици на София“ от гроба на Иван Вазов, където им разказа за кончината на Патриарха, поставянето на витошката морена на гроба, както и за интересната история около фамилията Вазови. След това учениците се отправиха към Руската църква, до която някога се е намирала кафе-сладкарница „Цар Освободител“ – любимо място за срещи и раздумки на най-известните ни интелектуалци.
Литературната обиколка продължи в къщата музей „Иван Вазов“, в която учениците изслушаха беседата на уредника и разгледаха експозицията в последния дом на писателя. Много нови и малко известни факти за живота и творчеството му бяха дискутирани със сладкодумната Катя Зографова.
Последна спирка в опознавателната обиколка беше къщата музей на поета Пейо Яворов. За трагичните последни месеци от живота на поета и драматурга в тази къща говориха и уредникът на музея, и нашият гид.
Общо 36 десетокласници имат за втори път възможността да надградят знанията си по българска литература през тази учебна година чрез заложените дейности по проекта, чийто ръководител е Л. Джолева.