Холокост проект на клуб „Памет“ от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, град Разлог и НГПТО и 14. СУ „Проф. д-р Асен Златаров“ от София

Учениците от Клуб „Памет и Клуб „Религия“ от Средно училище „Братя Петър и Иван Каназиреви“, град Разлог посетиха къща-музей „Димитър Пешев“ и Галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил заедно с ученици от Националната гимназия по прецизна техника и оптика и 14. СУ „Проф. д-р Асен Златаров“, София.

Идеята за срещата се дължи на преподавателите Соня Крънчева и Василка Димитрова, които решават да разработят съвместен проект, посветен на 10.март и спасението на българските евреи. В срещата се включват и други преподаватели по история и цивилизации и БЕЛ – Денчо Найденов и Галина Ковачева от 14.СУ.

Целта на общия проект да насърчат учениците да посещават автентични места, свързани с темата, да проучват и анализират и да създадат различни продукти – електронни книги и видеа. По време на посещението учениците се запознаха в детайли с живота и дейността на Димитър Пешев и стъпките, довели до спасяването на българските евреи. След това те посетиха галерията на Владимир Димитров-Майстора, където се насладиха на невероятните картини, част от които за първи път се представят на публика. Новата изложба бе посветена на 140 години от рождението на известния български художник.

Следващата стъпка на учениците е да направят обща среща  в Разлог и организиране на Кръгла маса, на която да споделят своите продукти и да набележат бъдещи идеи за работа.