„Да бъдем отговорни и информирани граждани!”

Под това мото на 27 октомври,2020г.  ученици от 8б и 8в клас реализираха  ролева игра „Заседание на общински съвет”. В подготовката на сценария и разиграването на реални ситуации, свързани с местното самоуправление и гражданските права и задължения, се включиха учениците на класните ръководители Лиляна Джолева и Здравка Сугарева.  Във връзка с осъществяването на гражданско образование в часовете на  класа на осмокласниците беше възложена задача да разиграят заседание на Общински съветници, на което да се дебатира и гласува решение за осъществяване на голям инвестиционен проект, свързан с развитието на балнеологията в село Бачево и местността „Раждавец”. Условните общински съветници изслушаха инвеститорите и представителите на различни комисии, натоварени със задачата да анализират ползите и недостатъците от това решение. На откритото заседание присъстваха и „граждани”, дошли да изразят своята гражданска позиция – „за” и „против” даването на зелена светлина на проекта.

За да бъде по-реалистичен и близък до действителността, сценарият предложи заседанието да бъде отразено от репортерски екип – Мария Топалова и Христо Карамфилов, който предаваше наживо дебатите между общинарите.

В ролите на инвеститори се въплътиха Йордана Тричкова, Ралица Манафова, Яница Иванова от 8б. Председателят на Общински съвет – Виктория Пандева от 8в, умело водеше заседанието, стриктно спазвайки дневния ред. В дебатите се включиха и Председателят на комисията по екология – Ивана Плеснева, 8в и Председателят на комисията по икономическото развитие на региона – Гергана Гемкова, 8в. Изслушани бяха и становищата на общинарите Мария Илиева, Божидара Татарска, Мария Спасова,8в, Мария Данева – 8б, както и на Кмета – Атанас Коюмджиев,8б. По време на гласуването протоколчикът  Ивайла Кутларска отрази внимателно броя на гласувалите „за”, „против” и „въздържал се”.

Особено атрактивни в разиграването на ролите си бяха протестиращите граждани от 8в, дошли да изразят своята позиция с плакати, надписани тениски и послания, разкриващи будното им гражданско съзнание.

В подготовката за осъществяването на образователната игра се включи и г-ца Мария Крънчева, общински съветник в местния парламент, която в часа на класа на 19 октомври гостува на осмокласниците и отблизо ги запозна с правомощията и задълженията на местната власт. С подготвени  информационни брошури и увлекателен разказ г-ца Крънчева разясни на гимназистите какви са принципите на демократичното местно самоуправление и им даде ценни съвети за реализирането на сценария за заседание на Общински съвет.

Ролевата игра се осъществи на новооформената класна стая на открито в двора на училището, финансирана по проекта „Обичам природата- и аз участвам” на ПУДООС.