Поздравления за учениците от 9 “а“ клас

Каква по-голяма награда за учениците от участието им в конкурси и състезания от моралното удовлетворение, че техния труд е оценен напълно и е на първо място!

Учениците от 9“а“ клас имаха възможността да се включат в националния конкурс, посветен на Златния век и времето на управлението на цар Симеон Велики, организиран от Частно училище „Цар Симеон Велики“, Мминистерство на образованието и фондация „Българска памет“. Като цяло конкурсът „Към Златния век“ беше адресиран до учениците от прогимназия и гимназия от всички български училища в страната и чужбина, като сред целите му бяха не само връщане назад към миналото на българската държавност, но и визионерски поглед за нашето бъдеще като народ в европейското семейство и в света.

Учениците се включиха с филм, посветен на Златния век, съчетаващ едновременно исторически разказ, сърдечно послание, отправено към самия владетел и кратка театрална постановка.  В ролята на цар Симеон влезе Ивайло Стоянчев, негова съпруга бе Мария Коцакова, а свитата – Маргарита Дюлгерова, Михаела Борисова и Яна Михайлова. Посланието към цар Симеон бе изпратено от Стефания Дърпатова и Кристина Копанарова. Режисьор на филма и основно техническо лице бе Иван Тумбев от 10“в“ клас.

Награждаването бе проведено в двора на ротондата „Св. Георги“ в София като представители на 9“а“ клас получиха грамота, книги и интересен и нетрадиционен подарък – дрон, с който да продължат да творят. След церемонията всички наградени посетиха Гербовата зала на Президентство на Република България, където видяха в оригинал „Цар Симеон“ на Д. Гюдженов, а след това се докоснаха до наследството на президентската институция в Библиотеката на институцията. Цялата група посети и църквата „Св. София“, паметника на незнайния войн и катедралния храм „Св. Александър Невски“.