Mладежки обмен по проект „ДемокрАктив“

В младежкия обмен по проект „ДемокрАктив“ по програма Еразъм+, КД1, който се проведе в Атина, Република Гърция, се включиха  учениците от 11-б кл. Росица Тончева, Вера Бангеева, Валентин Дренков, Даниел Бастунов, водени от преподавателките д-р Катя Бранкова и Кинка Пенджакова.

Младите хора имаха възможност да срещнат чудесни хора от девет различни страни, да придобият знания по въпроси, свързани с демокрацията, активното гражданство и ЕС, какво означава “директна демокрация”, какво прави демокрацията истинска. Забавлявайки се, обогатиха знанията си за други култури.

Всички участници представиха предложенията, които искат да отправят към Европарламента, за да променят или приложат нови законодателни решения по въпроси като възобновяемата енергия, младежко представителство в парламентарните институции, бежанците, качеството на продуктите, толерантността, хората с увреждания и не на последно място удължаването на уикенда!

Младите хора разбраха какво озвачава да бъдеш активен гражданин. Чрез ролева игра представиха европейските институции като човешко тяло, което има сърце за емоционалност, мозък за рационалност, уши, които да слушат внимателно и да обръщат внимание на детайлите, краката и ръцете, за да бъдат активни.

Чрез театрален етюд и рисунки показаха по две предимства и два недостатъка на пряката демокрация.

Участваха в интересна ситуационна игра – “Cityland”, насочена към прилагане на практика на наученото. Всяка група получи описание на неизвестна страна – политическа система, икономическо състояние, социални проблеми. Те определиха формата на държавно управление, съставиха правителство, определиха приоритетите в политиката на страната, изработиха национален флаг, предложиха решение на основните проблеми.

Младите хора създадоха викторини за Европейския съюз, които споделиха със своите приятели в социалната мрежа, а те отговориха на въпросите.

Част от ролевите игри бяха проведени на плажа – интересно предизвикателство за всички участници.

Оценката беше една от най-важните части на проекта и направихме това чрез групова дискусия. Снимки и впечатления бяха споделени във Фейсбук страницата по проекта.  Координаторите на проекта създадоха и сайт.

Организирахме собствена Евровизия по време на младежкия обмен. Всеки отбор представи организацията и страната си чрез традиционна национална кухня, танци и песни в рамките на национална вечер. Всички танцувахме традиционни танци и се забавлявахме.

Нашите ученици показаха, че имат много добри познания по английски език. Работихме на групи в международен екип. Всеки участник имаше възможност да изрази мнение, да аргументира тезата си, да обясни позицията си.

Ето впечатления на участниците в обмена:

Даниел Бастунов – „Проектът “DemocrActive” е нещо, което няма да забравя. За мен това беше възможност да се срещна с много нови хора. Всички бяха приятелски настроени и ми беше много приятно да общувам с тях. Организаторите се бяха постарали и направиха престоя ни много спокоен. За дните, прекарани в Гърция опознах различно култури, обогатих знанията си за демокрацията и взимането на решения, създадох нови приятелства“.

Валентин Дренков – „Проектът бе една уникална възможност за мен да се запозная с нови хора, да опозная техните култури и нрави. Всички бяха невероятни, изпълнени с добри чувства и емоции. Що се отнася до организаторите и програмата – всичко си бе на мястото. Радвам се, че участвах в този младежки обмен!“

Благодарим на невероятния екип на NGO CIVIS Plus, Атина от все сърце за уникалното преживяване.