Ученици от 11а с награди от конкурса „Вдъхновители“

На 28.02.2017г. в зала „Джон Атанасов” в сградата на ТЕХ  Парк София учениците на госпожа С. Крънчева – Павлина Джупанова, Елена Джолева, Иван Влахов, Иван Рачев, Мартина Дръдалова, Миряна Пандева, Денислава Янева, присъстваха на заключителното награждаване на участниците в националния конкурс за есе  „Вдъхновители”. Той се организира от БНТ и МОН, като цели да провокира младите хора и да ги вдъхнови за повече усмивки, надежда и позитивни изяви.

На церемонията присъстваха госпожа  Милена Иванова –  главен експерт „Образователни програми и съдържание” в МОН, журналистите  от БНТ Надя Обретенова, Благой Цицелков, кметът на София – госпожа Фандъкова, бившият заместник-министър на образованието Диян Стаматов, писателката Теодора Димова, Иван Симеонов – изп. Директор на „София Тех парк”, Доброслав Димитров, съосновател на „Империя Онлайн”, както и много ученици с техните близки.

Журито раздаде 8 големи награди – ваучери на стойност 300.00лв. и грамоти и още 50 специални награди – ваучери по 50.00лв. и грамоти, като сред отличените бяха и Елена Джолева, Иван Влахов, Денислава Янева и Иван Рачев. Те получиха своите награди и споделиха пред присъстващите кои са техните вдъхновители и какво ги окриля, за да преследват мечтите си.

В специални репортажи посланията им ще се излъчват на 3 март в ефира на БНТ.

Елена Джолева: „Искам да благодаря на две жени, които ме вдъхновиха, за да участвам в този конкурс – на майка ми, която освен учител по български език и литература, е и моят учител в живота, приятел и съветник, душеприказчик и съдник, съвест и радост, усмивка и прегръдка; и на моята класна – С. Крънчева, която не спира да поставя задачи и да ни кара да летим все по-нависоко.”

Мартина Дръдалова: Какво е вдъхновение и къде е то? Можем ли да го видим, пипнем, чуем? Отговорът е прост- то е навсякъде около нас, то е във всеки един от нас! Просто трябва да се вгледаме по- добре и да започнем да забелязваме дори и най- малкото нещо, което предизвиква у нас положителни мисли и чувства! Повод за размишления в тази насока ми дадоха БНТ, организирайки състезание на тема „Вдъхновителите на новото време“. Участието в него и самото награждаване ме направиха малко по- положително настроена. Всичките млади и оптимистично настроени хора там ме обогатиха духовно. Точно за това се радвам, че взех участие в това състезание.

Иван Влахов: Вдъхновението ни поразява внезапно, то докосва първо сърцето, а след това ума ни. С тези думи олицетворявам това, което този конкурс ми даде. За мен е голяма чест да бъда сред наградените, тъй като подобна инициатива наистина може да вдъхнови човек и да му даде смелост да изрази мнението си пред широка аудитория. Точно тази смелост ни липсва днес-да защитаваме гражданската си позиция, за да живеем по модела на демокрацията. Колкото до вдъхновителите, те са навсякъде.   Вдъхновение откриваме и в най-малките неща, понякога дори в самите себе си. Важното е да сме оптимисти и да вярваме, че мечтите ни ще се сбъднат, защото всеки, който се труди и мисли положително, постига успех!

Иван Рачев: Много се радвам, че моето есе е вдъхновило журито.  Първоначално си мислех, няма да спечеля, но се оказа, че моето есе беше оценено като едно от най-добрите есета. Не можах да повярвам! Това за мен бе един уникален и незабравим момент. И още един път искам да благодаря на моите преподаватели –госпожата ни  по български език и литература Лиляна Джолева и най-вече на моя класен ръководител госпожа Соня Крънчева, която ме вдъхнови да работя по есето и да участвам.

Денислава Янева: Участието в този конкурс за есе беше един невероятен опит за мен. Научих за него благодарение на нашия класен ръководител г-жа Соня Крънчева. Когато отидохме в зала „Джон Атанасов“, ни съобщиха, че има награди, но аз бях песимистично настроена и не мислех, че ще съм една от тези 50 човека, които щяха да получат специална награда. Участниците в конкурса бяха над 100 и не и не мислех, че точно моето есе би направило впечатление на журито, но когато чух водещите да казват моето име, разбрах, че винаги трябва да бъдем оптимистично настроени и да очакваме неочакваното.

Павлина Джупанова: Участието ми в този конкурс беше важно за мен. Темата беше изключително интересна и ме вдъхнови. Научих нови неща за себе си и това, че вдъхновението се крие във всеки един от нас. Това участие   допринесе за моето развитие и съм доволна от себе си. Церемонията се проведе в София и на нея присъстваха много ученици. Горда съм от съучениците ми, които бяха отличени сред многото участници и конкуренцията.

Миряна Пандева: Реших се да участвам в конкурса сякаш на шега, но всъщност се оказа доста интересно и полезно. Пишейки есето си се затрудних, тъй като не беше лесно да намеря своите „вдъхновители на новото време“. За щастие, успях! Церемонията по награждаването беше официална и присъстваха много важни персони. Всичко беше организирано много интересно и по начин, по който няма начин да се отегчиш. Беше чудесно преживяване,което ми помогна да обогатя знанията си!