19 февруари – Денят на Левски

Утро е. Утрото на 19 февруари. И ден, в който всички българи свеждаме глава пред Апостола.

Това е денят, в който се замисляме за същността на човешкия живот. За това какво ние даваме на България, на света. Замисляме се над вечните мисли, които знае всеки българин. Замисляме се за жертвоготовността, пътищата на живота и възможността да бъдем полезни.

19 февруари – Денят на Левски. Денят на българите! Нашият ден!

Клуб „Памет“ отбелязва 144 години от обесването на Левски!
„Аз съм посветил себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля.“
С идеята младите хора да знаят и помнят, да бъдат истински и честни, да бъдат патриоти! Бъдете истински българи!

Ива Панчева – Васил Левски е една от великите личностти, с които майка България ни е дала. Това е човекът, който дава живота си в името на нашето благо и ние като истински българи и патриоти трябва да почитаме паметта му и да знаем за делото му , за да можем да го предадем и на идващото поколение. Левски трябва да ни бъде като образец на подражание, защото той носи качествата на истинския българин, а именно: честност, смелост, непоколебимост и жертвоготовност. Бъдете горди с делото на този човек! Поклон пред светлата му памет!

Мартина Дръдалова – Всеки знае кой е Левски или поне всеки е чувал за него. Благодарение на учителите ми аз също знам кой е той. Чувала съм и съм чела невероятни и достойни за възхищение факти от неговия живот. Знаех за предателството на поп Кръстьо, за което сега толкова се спекулира, но не бях чувала за разговора между Левски и агата до преди две години. В този разговор агата споделя с Апостола, че е пратил малко заптиета за залавянето му, за да може българският народ да се притече на помощ и да го освободят, но не са го сторили. С това агата е показал на Левски за какъв народ се жертва.
Ако такъв разговор наистина се е провел, то българите наистина не сме били достоен за подобна жертва народ. За това най- малкото, което можем да сторим днес е да почетем достойно паметта на един велик българин- ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Дано никой българин да не забравя тази дата! Поклон!

Георги Орозов – Каквото и да кажем, ще бъде малко за този велик човек! Да се жертваш в името на свободата в такива тежки времена, говори единствено за безстрашието и борбеността, които са владеели „духа“ му. Повече от век българите живеем с мисълта за него и за всяко негово дело, което показва колко траен всъщност е отпечатъкът, който е оставил в историята ни. Поклон!

Иван Рачев – Делата и мъдростта на Левски се извисяват над стореното от всички негови съмишленици и предци и имат силата да ни обединят като нация. Образът му е символ на смелост и себеотрицание. Понятия като че ли забравени в днешната действителност. Левски е човек, стигнал до прозрението, че „Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме”. С действията си днес ние имаме възможност да променим утрешната реалност. Бъдете горди с делата на този велик човек! Поклон пред светлата му памет!