Приключи инициативата „Игла купи-кръвна захар премери!”

Успешно приключи подетата благотворителна кампания от учениците в 12а клас при СУ „Братя Каназиреви” за събирането на средства в подкрепа на децата от пациентска организация „Диабет без страх”.

Започнала като разработване на проектно предложение, инициативата на учениците с класен ръководител Л. Джолева, започва през месец октомври, 2016г. С написването на проект те кандидатстват за 2000лв., които фондация „Млад благотворител” ще дари на победителя в надпреварата. Избират актуална кауза – да помогнат на деца с диабет, защото разбират, че това е болестта на 21. век. В проекта включват всичко, което са намерили сами по темата за инсулинозависимия диабет, и предлагат чрез поредица от благотворителни дейности да популяризират сред училищната общност, че това заболяване може да бъде ограничено чрез активен живот, пълноценно и здравословно хранене, ограничаване на стреса. В проекта си включват и срещи с медици, които да провеждат периодични обучителни семинари с учениците.

В началото на месец ноември става ясно, че фондация „Млад благотворител” е избрала 5 финалисти от общо 17 предложения. Учениците трябва да заснемат 2-минутен клип, с който да представят себе си и идеята си. Качен в онлайн пространството, клипът на Божидар Тренчев, Ивайло Парев, Уриела Джембазка, Дияна Аршинкова и Димитър Мутафчиев събира най-много гледания. И въпреки че тяхната кауза не печели двете хиляди, те не се отказват и упорито работят за това да дарят пари, с които да бъдат закупени игли и тест ленти за нуждаещите се деца.

С подкрепата на своя класен ръководител и на ученици и учители те организираха благотворителен концерт и базар. От концерта „Коледни вълшебства” събират сумата от 165.00лв., а от проведения на 19.12. благотворителен базар само за няколко часа те увеличават сумата с 465.00лв. В изработването на коледни картички и сувенири  се включват почти всички ученици от училището под ръководството на преподавателя по рисуване Петър Петров. Много сръчни са по-големите ученици, които предоставят безвъзмездно свои картини, плетива, саморъчно направени сувенири. Родители също подкрепят инициативата и правят вкусни питки и обредни хлябове. Заедно с госпожа М. Кандева и учениците от 12а на базара се включват и ученици от 7б и 8а клас, които доказват, че в битката за ДОБРОТО всички са герои.

Общата сума от 630.00лв. ще бъде дарена на децата от „Диабет без страх” през месец януари на традиционната им лекция.

Ученици, учители, родители благодарят на всички, подкрепили това благородно начинание.