Ученици от СУ „Братя Каназиреви” почетоха паметта на поета Димчо Дебелянов

На 10.11.2016г. в Многофункционалната зала на Читалище „15 септември 1903-1909” учениците от 12а и 12б заедно с преподавателя по БЕЛ – госпожа Л. Джолева, изнесоха урок спектакъл, посветен на кончината на поета Дебелянов. По повод 100-годишнината от смъртта на талантливия български символист и 85-годишнина от пренасяне на тленните му останки в България, учениците на госпожа Джолева представиха пред широка публика – учители, ученици, родители, читалищни дейци – създаден от самите тях уеб сайт, посветен на Дебелянов. С помощта на наученото в часовете по информационни технологии и литература и под ръководството на госпожа Кр. Хаджиева и госпожа Л. Джолева дванадесетокласниците демонстрираха каква е ползата от сайта.

В него в различни секции са качени материали от и за ученици, материали в помощ на учителя, както и уникални илюстрации на ученици от училището, вдъхновени от поетическите творби на Дебелянов. Специален филм, изработен от Божидар Тренчев и Бориса Елчинова, разказа на публиката кой е поетът от Копривщица. Авторите на литературни анализи върху творби на поета също ги представиха в резюме пред присъстващите. Бяха демонстрирани презентация и електронен тест, създадени специално за сайта, които могат да се използват както в часовете по литература, така и за самоподготовка.

Учениците акцентираха на своя прочит на Дебеляновите творби и споделиха изключителните си скици, родили се при допира със „сиротното чедо” на българската поезия.
Емоционални бяха и изпълненията на стихове на поета от Димитър Мутафчиев и Бориса Елчинова.
Учениците от випуск 2017 не изневериха на традицията поне веднъж в годината да правят открити уроци по литература, за да правят съпричастни с успехите си своите родители и учители.