Денят на народните будители през погледа на десетокласниците

Денят на народните будители през погледа на десетокласниците

От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели.

Паисий Хилендарски

В навечерието на Деня на народните будители  – 1 ноември, учениците от 10“а“ и 10“в“ клас от Средно училище „Братя Каназиреви“, град Разлог с преподавателят по история и цивилизация Соня Крънчева посетиха два от емблематичните музеи в Банско, свързани с българщината и българското самосъзнание през Възраждането – Духовно-исторически център „Паисий Хилендраски“ и къща-музей „Неофит Рилски“. Освен слушането на беседата, учениците имаха задача да отсеят важната информация и да потърсят детайлите за живота и дейността на Паисий Хилендарски и Неофит Рилски. Учениците се докоснаха до семейната среда, трудностите пред двамата възрожденци и желанието им да бъдат истински българи, докоснаха се до автентични документи и експонати.

Със сигурност знанията, получени в Банско, те ще отнесат със себе си, защото е важно да се знае и да се помни. Ще останат Паисиевите думи в душата на нашите ученици, защото знанието е силата на бъдещето!

Мнението на учениците:

Мария Захова: Урокът по история, който проведохме в Банско, беше наистина интересен и поучителен. Отново бих отишла и съм сигурна, че ще ми бъде полезно!

Ива Корунчева: Посещението на Духовно-историческия център „Паисий Хилендарски“ и музея „Неофит Рилски“ беше много интересно, също така и много полезно, защото научихме много нова информация.

Христина Дурева: Урокът по история беше страхотен, имаше интересни неща , които никога преди не бях виждала, с удоволствие ще отида пак

 Радина Елчинова: Урокът по история, който проведохме в Банско беше различен, интересен и иновативен. Видях и научих нови неща. Ще се радвам да имаме повече подобни часове!

Иван Тумбев: Хубаво и образователно беше пътуване до Банско, и страхотен начин да си отпразнуваш рождения си ден.

Даниела Стоянова: Урокът по история в музея „Неофит Рилски“ и Духовно-историческият център „Паисий Хилендарски“ беше много интересен и със сигурност научих много нови неща по-лесно и с удоволствие.

Марина Мишкова: Урокът по история беше интересен и полезен. Благодаря Ви за приятния урок и бих искала да има още такива!