Гимназистка от Средно училище „Братя Каназиреви” с участие в Национална конференция

Единадесетокласничката от най-престижното учебно заведение в Разлог – Елена Мекушина, се завърна от едноседмичен семинар  във Варна. От 24 до 28 октомври гимназистката бе сред  127 български финалисти в конкурса за есе, организиран от Фондация „Българска памет” на тема „България в Европейския съюз – вдъхновение и/или дестинация за реализиране на новаторски идеи”, които имаха възможност да дискутират и обменят идеи в рамките на традиционния  XIX семинар „Културното многообразие – източник на новаторски идеи”. Есенният форум се организира от Фондация „Българска памет” и е в рамките на проект „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност”. За участие в конкурса за есе я мотивира преподавателят й по БЕЛ – Лиляна Джолева, а място сред финалистите й донасят талантът и желанието да експериментира.

Освен финалистите от България в престижния форум участваха и над 20 младежи от Украйна, Молдова, Сърбия и Република Македония. Акцентът беше поставен върху перспективите пред младите хора в сферата на социалното предприемачество.

В рамките на семинара бяха организирани срещи с президента на Република България – господин Плевнелиев, водещи журналисти и известни личности под мотото „Посей идея, пожъни промяна”, както и иновативно представяне на личните истории на младежи от Украйна, Молдова и другите страни  – „Жива библиотека”.

Ученичката от 11а клас от Разложката гимназия – Елена Мекушина – обеща да сподели със своите съученици нови идеи, родили се от запознанството с различни и интересни връстници.