Работни срещи в Израелското посолство и Народното събрание

На 27 май 2016 година учениците Иван Влахов от СОУ „Петър и Иван Каназиреви” и Елена Чокалова от ПГТХТ „Никола Стойчев”, град Разлог, заедно инж. Венцислав Гърменов, зам-кмет към Община Разлог, бяха поканени на работни срещи в Израелското посолство и Народното събрание, където бяха любезно посрещнати от посланик Лилиян Ирит и Председателя на Народното събрание госпожа Цецка Цачева. Посещението и на двете места е свързано с участието на учениците в състезание и бъдещото им посещение в Израел, свързано с темата за Холокоста.

Ето какво казва Иван Влахов за това:

„Чувството да си заобиколен от толкова известни и умни личности е изключително, а това беше едва първото ми такова „приключение”. Днес аз и моята приятелка Елена, с която спечелихме конкурса за есе, върху теми свързани с Втората световна война и по-конкретно спасяването на българските евреи, организиран от г-н Яков Джераси, посетихме Израелското посолство в България и Българския парламент. Наш домакин в посолството беше съответно израелската посланничка в нашата страна Irit Lillian, която ни прие с отворени обятия. Целта на нашето посещение там беше да проведем дискусия, чрез която да разширим знанията си по темата „Холокост”, като наблегнем предимно на ситуацията в България от преди 73 години. Тя остана впечатлена от знанията, които имаме по темата и не беше никак изненадана от това, че именно ние сме победители в конкурса.

            След това цялата група от победители, представлящи десет различни града в страна проведохме същата дискусия и в парламента, но на български език Там наш домакин беше Цецка Цачева, която противно на очакванията, беше доста радушна и общителна. Тя ни разказа много нови факти изобщо за състоянието и политиката на България през Втората световна война. Тя също остана много изненадана от това, колко добре подготвени сме на тази тема и с интерес изслушваше всеки един от нас. Незабравимо преживяване беше да имаме възможността да влезем в пленарната зала, от която депутатите и министрите взимат всички важни за страна решения и управляват народа. Освен това видяхме и кабинета на Димитър Пешев – народен представител по време на Втората световна война, до който малцина са имали достъп.

Както вече споменах това е първото ми събитие от такава висота, а със сигурност ще има още доста такива. Този конкурс изцяло промени представите ми за бъдещето и отваря много врати пред мен. За сега ще се насладя на пътуването си до Израел, очаквайки много нови приятелства и знания, а за напред се надявам да постигна още успехи и да oсъществя мечтите си.”