Изложба „Камбанен звън“

Във връзка с отбелязване на 140 години от избухването на Априлско въстание Клуб „Памет“ към СОУ „Братя Каназиреви“, град Разлог с ръководител Соня Крънчева организира и откри изложба „Камбанен звън“.

Изложбата бе разделена на отделни експозиции, пресъздаващи безстрашното начало, решенията на Гюргевския революционен комитет и разделението на революционни окръзи с апостолите. Отделни табла акцентираха върху моменти от въстанието в Копривщица, Клисура, Панагюрище, Дряновски манастир, Батак, Перущица и Ботевата чета. Изложбата показва  познатите и непознатите личности, жертвали живота си за съкровената свобода. В отделна секция учениците представиха авторите и литературните произведения, свързани с темата, както и с литературната критика.

Най-малките ученици от 3 клас с класен ръководител Гергана Попова и 4 клас с класен ръководител Елена Джунева, както и ученици от прогимназиален и гимназиален етап представиха книги, табла, рисунки, брошури, свързани с революционерите и отделни моменти от Априлското въстание.

Участници в откриването бяха ученици от 9, 10 и 11 клас. Чрез поетичен рецитал, включващ „Епопея на забравените“ на Иван Вазов и съвременни стихове, народни песни, характерни за Пиринския край, изпълнени от Лилия Стефанова и Елина Терзиева и в музикален съпровод на Георги Асев и Александър Толин. Момичетата, част от екипа на ТК“Пирински наниз“ с ръководител Мария Калоянова, представиха автентични хора от района и пресъздадоха атмосферата от въодушевлението на подготовката на въстанието. Със съдействието на сем. Димитрушеви, които предоставиха Черешовото топче, Георги Орозов влезе в ролята на Боримечката, а Ренета Хаджиева  – на Райна Княгиня. Изненада за всички беше авторското произведение на Георги Докин „Кръв от лето 1876-то“, посветено изцяло на славния и кръвен момент от българската история. Всички гости получиха брошури, стрък здравец и бяха поканени на скромен коктейл. Като завършек всички споделиха, че историята може да ни разкаже и даде много, а ние – да се поучим от нея!