Посещение на изложба „Крехка толерантност“ в НИМ

Учениците от 10″а“ и 11″а“ класове, обединени в клуб „Памет“, посетиха изложба „Крехка толерантност“ в Националния исторически музей, София, на 30 януари.

Идеята за посещението бе на преподавателя по история и цивилизация Соня Крънчева, под чието ръководство същите ученици организираха и откриха изложба във фоайето на училището миналата седмица.

Целта на посещението е сравнение на идеите и креативността на учениците по темата, както и създаване на кратко изложение за мотивацията за учене по история в обстановка на музейни експозиции.

Самата изложба „Крехка толерантност“ акцентира върху моменти от спасението на българските евреи по време на нацисткия режим и успя да привлече вниманието на учениците веднага. Екскурзоводът Валентина Петрова увлекателно разказа на учениците за пътя на трудностите не само пред българските евреи, но и пред българската /не/възможност за тяхното спасяване.

В края на посещението учениците използваха възможността да посетят Руската църква „Св. Николай Чудотворец“, където пуснаха желания до архиепископ Серафим Соболев – руски духовник, чийто гроб се намира в криптата на църквата. Дано техните желания да се сбъднат наистина!

Във връзка с 10 март – Денят, когато България почита жертвите на Холокост, клуб „Памет“ организира съвместна инициатива с ученици от ПГТХТ „Никола Стойчев“ на тема, свързана с толерантността.