Спомен от миналото, с послание за бъдещето

На 27 януари 2016 год. учениците от 10″а“ клас и 11″а“ клас, обединени в клуб „Памет“ на СОУ „Братя Каназиреви“, град Разлог под ръководството на преподавателя си по история и цивилизация Соня Крънчева, организираха и откриха изложба, посветена на Международния ден, посветен на възпоменание на жертвите от Холокоста по време на нацисткия режим. Изложбата привлече вниманието на доста ученици, които решиха да разгледат изложбата и да прочетат интересни факти по темата. Гост на изложбата бе и инж. Красимир Герчев, кмет на Община Разлог, който сподели пред учениците, че темата е наистина тежка, но много актуална и в настоящето.

Работата по изложбата продължи около 2 седмици, като всеки ученик имаше поставена индивидуална задача, по която да вложи креативност и да изработи и представи по интересен начин информацията. Учениците Вили Парапунова, Елена Петрова и Дияна Аршинкова работиха по дизайна на самата изложба. Божидар Кобаков представи в графичен вид  брой на жертвите в концентрационните лагери. Много труд положиха Георги Орозов, Елена Мекушина и Елена Георгиева, които приготвиха брошури, свързани с Холокоста и основна информация по темата. Елена Мекушина изработи и жълтите минзухари, които са символ на жертвите на Холокоста по време на Втората световна война. Гергана Елчинова, Иван Влахов, Слави Елчинов подготвиха секция „Концентрационни лагери“ в Европа с карта, снимки и информация. В последната секция работиха Ивайло Парев, Ренета Хаджиева, Елена Мекушина, Мартина Нонкова, Магдалина Кьосева, Елена Джолева и Спасиана Григорова, които потърсиха информация, свързана с „Българския въпрос“ – спасяването на българските евреи. Най-интересна се оказа секцията, посветена на Ане Франк – живот, цитати от личния и дневник, интересни факти. Там старание положиха Георги Асев и Мария Валеюва.

Посланията на учениците, които те прочетоха в края на урока, развълнува всички, които осъзнаха, че действително темата е както тежка, така и актуална.