Какво знаем за нашия град?

Под надслов „Какво знаем за Разлог?“ учениците от 10“а“ клас /група ЗИП история и цивилизация/ с преподавател Соня Крънчева проведоха два интерактивни урока с учениците от първи и четвърти клас. Целта на урока бе да се припомнят интересни факти, имена на личности и фамилии, забележителности на града в навечерието на празника на града – 24 октомври. Идеята за тази инициатива дойде от по-големите ученици, които вече имаха опит в преподаването на ученици от начален етап.

Под формата на различни занимания и игри учениците бяха разделени в няколко групи и успяха да решат кръстословица, да подредят имена на традиционни места и забележителности в града. Под съпровода на разложки песни и видео материал учениците от 10 клас показаха на малките учениците, че трябва да се гордеят с историята и местоположението на своя роден град. Малките ученици бяха изключително активни – Иван Гинов разказа какво представлява разложкия „чауш“, как се облича и защо и смая всички, когато разказа за себе си, че вече седем години се облича като чауш на Нова година. Първокласникът Александър Шашиков пък успя да покаже на всички присъстващи от какво се състои традиционната разложка женска и мъжка носия, с която бяха облечени Елена Мекушина и Иван Рачев.

На финала на всеки от уроците всички се хванаха на кръшно разложко хоро и направиха снимка за спомен. Поздравления за десетокласниците за тяхната инициативност и на малките, за които тези уроци бяха ново предизвикателство.