Актуален ли е взаимноучителният метод и днес сред учениците?

Интересен урок по английски език се проведе в 9“а“ клас. Като преподавател по история и цивилизация в дванадесетите класове Соня Крънчева реши да направи експеримент доколко методът, познат като Бел-Ланкастърски, или взаимноучителен метод, би бил приложим на практика в настоящето. При оживеното дискутиране по въпроса за същността и приложението на взаимния метод през Възраждането, ученици от 12 „в“ клас се опитаха да докажат, че този метод би бил приемлив и днес сред учениците. С идеята по-големите ученици да преподават на по-малките се ангажира Халил Гагъм, ученик от 12“в“ клас, който изяви желание да влезе в ролята на учител по английски език с учениците от 9 „а“ клас за един учебен час. Темата, която той бе подготвил, бе „Travellingchallenges and opportunities for young people“ /“Пътуването – предизвикателства и възможности сред младите хора“/. Тя се оказа изключително интересна за учениците от 9“а“ клас. С невероятни примери от пътувания и разказ за интересни преживявания Халил успя действително да „плени“ учениците и да им покаже, че владеенето на чужд език е изключително важно, и ги насърчи да говорят на езика, без да имат притеснения.

Какво каза самият Халил за тази проява от негова страна: „Предложих идеята да ,,преподавам“ на по-малки ученици, без да се замислям. За мен бе огромно удоволствие да говоря пред тях и да се поставя на мястото на учител. Трябва да призная, че бях значително притеснен, когато всички погледи в стаята бяха насочени в моя посока, но благодарение на учениците по-голямата част от часа мина гладко и спокойно. Според мен този ,,метод“ е чудесен начин за разнообразяване на часовете. С удоволствие бих го направил отново и съм сигурен, че подобен опит трябва да се прилага от време на време не само в нашата гимназия, но и във всички останали.“

 А ето и мнението на учениците от 9“а“ клас, които споделиха в края на часа:

Спасиана Григорова: „Беше много интересно , трябва пак да повторим !!!”.

Иван Влахов: „Определено беше много забавно, а и в същото време един много добър пример за това на какво ниво трябва да овладеем английския език. Попреговорихме малко и столиците.”

Мартина Дръдалова: „Забавен и различен урок!”

Елена Джолева: „Един чудесен начин малко да разнообразим часовете. Урокът успя да грабне вниманието на всички. Трябва по-често да го правим!”

Павлина Джупанова: „Беше нещо различно, необичайно и в същото време интересно. Хареса ми идеята по-големи ученици да ни преподават и да ни покажат колко добре владеят езика.Може би това ме мотивира да науча повече, за да мога някой ден и аз да показвам на по-малките важността човек да знае език и да бъде отворен към света! Трябва отново да направим нещо такова!!”

Ренета Хаджиева: „Всичко беше много интересно, различно, забавно и полезно за нас!”