„Българино, знай своя роден език….“ Паисий Хилендарски

          Денят на народните будители бе отбелязан с много разнообразни и интересни дейности от учениците на СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“. Учениците от втори клас посетиха къща музей „Неофит Рилски“ в Банско заедно с класния ръководител Гергана Попова и родители. Учениците от трети и четвърти клас с класни ръководители Елена Джунева и Мариана Татарска посетиха местното килийно училище в двора на църквата „Св. Георги“ в Разлог и с беседата на Емилия Кадурина се потопиха във възрожденската атмосфера на обучението.
Учениците от петите класове с класни ръководители Вера Михайлова, Вили Костадинова и Милена Кандева организираха посещение на манастира „Св. Георги“ в Хаджидимово и град Гоце Делчев, а учениците от шести клас – ученическа екскурзия до Цари Мали град. Учениците от седми клас с класни ръководители Росица Вълканова и Мариана Манова организираха екскурзия до Семково, община Белица, където успяха да отдъхнат през кратката есенна ваканция сред чистия въздух на Рила.

Най-интересно протече празникът за учениците от осмите класове. Под ръководството на госпожа Таня Юрукова, учениците от 8 „а“ клас представиха мултимедийна презентация за будителите в България и научиха как този празник се превръща в официален. Учениците от 8“б“ клас пък посетиха къща за гости „Дешка“, с. Долно Драглище, където, облечени с народни носии, се докоснаха до истинските български ценности и опитаха от домашно приготвената баница на любезните домакини. Класният ръководител на 8 „в“ клас Жанета Тумбева организира истинско издирване на важна информация, свързана с историята на Разлог в Читалищна библиотека – гр. Разлог. Предизвикателството бе учениците да потърсят чрез сигнали и условни знаци нужната им информация, с която направиха табло и го окачиха в класната стая. В непознатата обстановка, сред многобройните лавици с книги, учениците трябваше да решат бързо загадки, ребуси и логически задачи, за да научат нови исторически факти.
Най-творчески за празника подходиха учениците от деветите класове с класни ръководители Соня Крънчева, Людмила Спасова и Татяна Рупчина, както и десетокласниците. Те подготвиха картички с ликове на български будители и будители от Разложко, които бяха раздадени на гражданите на Разлог. Под ръководството на преподавателя си по история и цивилизация Соня Крънчева учениците подготвиха въпроси, свързани с Деня на народните будители, които зададоха на случайни минувачи. Оказа се, че много от гражданите дават съществени и правилни отговори. В класните стаи всички учениците подготвиха табла. Иван Рачев и Михаил Цинцаров от 9 „а“ клас се заеха с трудната задача да подготвят есета под надслов „Нужни сте и днес…“, в които разсъждаваха за състоянието на българщината днес и откриха важни причини да се осъзнаем, че сме българи. От друга страна, учениците имаха за задача да проведат интервюта с младите автори от Разложката гимназия – Халил Гагъм, който успя да издаде своята първа книга „Шест стъпки на раздялата“, и Илиян Полежанов, който твори стихотворения. От интервютата, които бяха взети от Георги Орозов и Иван Влахов от 9 „а“ клас и Таня Бонкова и Димитър Мутафчиев от 10“а“ клас, става ясно, че да си съвременен будител, да ратуваш за истинско българското и да продължаваш традициите, да пишеш и да твориш, наистина дава морално удовлетворение и удоволствие.