Спомен за един идеалист

„Спомен за един идеалист” – под това мото протече провелата се на 19.06.2014година среща на деветокласниците от СОУ „Братя Каназиреви” с писателката Бойка Асиова. Поводът за разговора беше последната книга на авторката „Да убиеш Сталин”. Домакините посрещнаха гостенката си радушно и естествено с китка здравец още на входа на училището. Те познават Бойка Асиова от различни извънкласни мероприятия, на които тя гостува, но този път бяха изправени пред предизвикателството да коментират новата й книга.

Авторката беше представена словесно от Таня Бонкова от 9а, която предварително се беше погрижила да интервюира своята родственица и да разкрие в интервю много факти от живота на писателката. Заедно с нея ученици споделиха своите впечатления от прочетените книги на авторката – „Яловата вдовица”, сборниците „Сребърна пара”, „Да излъжеш дявола”, „Рецепта за камбана” и др. Безспорно най-дискутирана беше книгата „Да убиеш Сталин”, която впечатли учениците със своя неподправен тон, искреност и човещина.

Авторката любезно отговори на въпросите, които й зададоха учениците – „всеки на място”, както сподели тя след срещата. Разказа им за това, какво я вдъхновява, за срещите си с бай Дине, за времето, което е посветила, за да събере всички спомени, разкази и снимки в една книга – спомен за едно отминало и критикувано време.

Бойка Асиова сподели радостта си, че противно на хорските твърдения за младото поколение, което е бездуховно и нечетящо, в СОУ „Братя Каназиреви” има будни, умни и мислещи ученици, които имат свой почерк и мнение. Тя благодари на възпитаниците на Лиляна Джолева, по чиято покана се осъществи срещата, за адекватния прочит на книгата, точните и уместни коментари и на изпроводяк остави за спомен на всички свои читатели автографи и картички.

След срещата ученици споделиха:

„ Бойка Асиова разказва толкова увлекателно, че не разбрах кога мина времето” – Микаела Копанарова, 9б

„Питам се дали днес до нас крачи някой толкова достоен и чист човек като бай Дине” – Анастасия Андриова, 9б

„Впечатли ме разказът за перипетиите, през които минава бай Дине и най-вече моментът, когато отива при воловете след дългото пътуване към дома – невероятно идилична и трогваща картина” – Аглая Атанасова, 9а

„Винаги са ми били интересни истории за генерали, офицери, за хора на честта и дълга. В тая книга открих нещо много интересно – разказът за идеалиста и честта, за справедливостта и игрите на съдбата, която изпитва всекиго от нас.” – Ивайло Парев, 9а