Образователна екскурзия до ЦЕРН

Дванадесет  ученици от 8. до 11. клас на СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” заедно с преподавателката им по физика и астрономия Росица Иванова се завърнаха миналата седмица от пътешествие до Швейцария, съчетало в себе си допира до  наука, забележителности, култура, природа и история.

В два дена от екскурзията те посетиха най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици – ЦЕРН, край Женева, където учените  усилено търсят отговор на въпроса за произхода на света. Групата бе включена във физичен експеримент за наблюдаване на космично лъчение в детектора на частици, които сами изградиха, ръководен лично от директора на образователния отдел в центъра Мик Стор. Учениците видяха залата, в която  в реално време се регистрират частици от детектора АМS /алфа-магнитен спектрометър/ , монтиран на международната космическа станция. Разгледаха  първия  ускорител, пуснат още през 60-те години и главното управление на компютърния център, както и на всички ускорители.Чуха увлекателни лекции за мисиите на ЦЕРН, работата на Големия адронен колайдер под земята и детекторите, регистрирали „Божествената частица”-Хигс бозона.

Кълбото на науката и иновациите в ЦЕРН, интерактивното кълбо с touch-контрол, кълбото със светлинно шоу, компютърната програма, пресъздаваща сблъсъка, и още безброй атрактивни символи и елементи на високите технологии и научите изследвания ще запомнят учениците от тази своя екскурзия.

Къщата на Айнщайн в Берн, Музеят „Сваровски“ в Инсбрук, цветният часовник в Женева, прекрасната Венеция – това са малка част от нещата, за които тийнейджърите признават, че никога няма да забравят.