Ученици мерят сили в литературно състезание

Осмокласници от СОУ „Братя Каназиреви”, град Разлог участваха в литературно състезание „Аз съм литерайко”. Учениците на г-жа Лиляна Джолева демонстрираха знанията си за българските автори в забавно интерактивно съревнование, в което  участваха общо шест отбора с по трима състезатели. В  четири кръга участниците отговаряха на въпроси от учебното съдържание по литература. В първи кръг  в рамките на една минута  учениците даваха отговори на въпроси за живота и творчеството на избрани от самите тях автори – Н. Лилиев, Д. Дебелянов, Хр. Смирненски, Н. Вапцаров, Ел. Багряна и Св. Минков. Разпознаване на автори и моменти от живота им по фотографии беше задачата във втори кръг. Право на отговор имаше  отборът, чийто капитан подаде пръв светлинен сигнал с лампи, изработени специално за състезанието от Божидар Тренчев от 8а клас.

Задачата в трети кръг провери доколко учениците могат да разпознаят гласовете на български класици като Н. Хайтов, Багряна, Блага Димитрова, Д. Талев и други. А в последния кръг по подобие на известна телевизионна игра по един представител от отбор трябваше да отговаря бързо на забавни въпроси за фразеологични съчетания и литературни термини, предавайки един на друг кутийка със символична звукова „бомба”.

Пред родители, съученици, учители в Конферентната зала на училището отборът на Георги Хаджиев, Бориса Елчинова и Яна Бастунова от 8а спечели първото място с убедителна преднина. На второ място се класираха Таня Бонкова, Елена Георгиева и Мария Валеюва от 8а, а на трето – Микаела Копанарова, Мария Крънчева и Лусияна Кондева от 8б клас.

Всички участници бяха наградени лично от директора на училището – г-жа М. Попадийна. Тя връчи грамоти, химикали и книги на победителите и изказа задоволството си от успехите на осмокласниците. Като утешителни награди бяха раздадени торти, осигурени с любезното съдействие на г-жа Н. Григорова, родител на осмокласничка в престижното училище.