Последователите на Паисий в Разложката гимназия

         Във връзка с отбелязването на 250 години от написване на „История славянобългарска“ от Паисий Хилендарски, учениците от СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – гр. Разлог,  преписаха за поредна година „История славянобългарска“. Учениците от 6“а“ и 6“б“ клас заедно с учителя си по история и цивилизация Соня Крънчева  преписваха първата история на българите в продължение на два месеца. Малката книжка премина през трудолюбивите и нетърпеливи ръце на шестокласниците историци. Те се докоснаха до възрожденския дух и истинските идеи, които хилендарският монах отправя към своя български род.

          Тази година учениците написаха послания до бъдещите поколения и писма до Паисий Хилендарски. В тях те настояват повече ученици и техните родители да се докоснат до тази книжка и да станат достойни последователи на първия будител.

          При предаването на книгата на директора на училището, г-жа Попадийна изрази задоволство от работата и ентусиазма на учениците. Тя благодари на всички и сподели, че и тези два преписа ще красят музея на училището, ще дават пример и на останалите ученици. 

          „Трудно ми беше, но тази идея много ми хареса. Историята ни учи само на хубаво, дава ни примери и насоки, а ние трябва да ги следваме“ , сподели Цвета Орозова от 6“а“ клас.