„Историята е полезна, не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето“ Жан Батист Сей

          Състезание по история и цивилизация между пети и шести клас на СОУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – гр.Разлог привлече родители, учители и ученици в Читалището в Разлог, организирано от учителя по история и цивилизация Соня Крънчева. То е поредната изява на възпитаниците на гимназията послучай 95 години от създаването на Разложката гимназия. Гости на състезанието бяха кметът на град Разлог и Община Разлог инж. Красимир Герчев, директорът на училището госпожа Мариана Попадийна, бивши и настоящи учители, родители.

          Състезанието започна с представяне на проектна извънкласна дейност на 9”в” клас под надслов „Нашето училище – минало и настояще”, където учениците представиха родословното дърво на двамата братя Петър и Иван Каназиреви, история на училището през годините, представено от Иван Атанасов, Анита Мехомийска и Йоана Икономова, резултатите от проведена анкета сред деветите класове,представени от Елена Караджова и Елена Загорчина, есета на учениците за любимия предмет – от Владимир Боянов за математиката и Хатидже Тупева с разсъждения за училището, проведени интервюта с бивши учители и директор в училището от Надежда Бозова, Анастас Хаджиев, Илиян Полежанов и Ваня Маркова, със самия кмет на града, който е също възпитаник на Разложката гимназия.

          Във втората част на представянето борбата между различните отбори / отбор „Цар Калоян”, отбор „Цар Симеон”, „ Паисий Хилендарски” и „Васил Левски”беше оспорвана. Участниците се състезаваха в пет кръга, като работеха с личности, важни дати и събития от българска средновековна, възрожденска и нова история, посториха линия на времето, анализираха исторически извори. Журито се състоеше от преподавателя по история Соня Крънчева, учениците от 9 клас – Михаил Хаджиев и Хатидже Тупева, и завършващите дванадесетокласници – Милена Прешелкова и Атанас Атанасов. Те определиха чрез своите оценки в точки и победителите в състезанието – за пети клас с резултат 74 точки отбор „Цар Симеон”, представен от Симона Прешелкова, Мария Захова, Петя Чилева, Божидар Димитров, Георги Василев и Петър Дурев. От шестокласниците и двата отбора спечелиха първото място с равен резултат – 61 точки. Всички ученици бяха поздравени от директора на училището и кмета на Община Разлог и получиха грамоти за участие и награди, осигурени от предаването „Сите българи заедно”.