Учениците от 8а и 8б класове проведоха вълнуваща среща с поета Благо Прангов

Денят на народните будители е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух.

            Вълнуваща среща с поета Благо Прангов по случай този ден проведоха учениците от 8а и 8б класове на СОУ ”Братя Петър и Иван Каназиреви”, град Разлог. В творческа визитка те се запознаха с биографията на поета, неговото творчество и работа, отдадена на литературата и просвещението. Още от ранните си години като ученик, а по-късно и като учител в Разложката гимназия той пише стихове, издава стенвестник, въодушевява младите хора за поезия и литературна изява.

За него Николай Хайтов казва:

„Ти си като гръмотевица, блесне, тресне и оставяш човека удивен. Къде намираш тоя сух барут?”

Поетът показа своите първи стихосбирки, написани и оформени като такива докато е бил ученик.Разказът му беше изслушан с голям интерес.

Учениците от 8б клас прочетоха негови стихове, посветени на Пирин планина. Само ден преди срещата учениците бяха на излет до  х. „Яворов”,  Яворова поляна и  Хайдушка чешма и чрез стиховете на поета се върнаха във времето, когато Яворов и неговите четници са бродили по тези места.

Kaкво е планината?

Огнище? Ледник?

Бездна? Връх?

Живот е планината.

Живот до сетен дъх.

От тези  стихове на поета, изписани на входа на хижата, се вдъхновяват всички посетители и любители на планината.

            На родния край и на училището е посветено стихотворението „Светилникът”, което учениците рецитираха на срещата.


Най-накрая учениците пожелаха на г-н Благо Прангов да бъде здрав и с много ентусиазъм и вдъхновение да пише още дълги години своите стихове.

            Те се снимаха за спомен с поета и си пожелаха нови срещи.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *