Под ръководството на Росица Тумбева осем ученици участваха в международен проект „Младежта в действие“

Да бъдем или да не бъдем … активни?

Това беше въпросът, който си зададоха 24 деца от три държави – България, Литва и Полша, участващи в международния младежки проект „To be or not to be active” в Rabka, Полша по програма „Младежта в действие”.  В периода от 30 септември до 9 октомври  2011 г. 8 ученици от СОУ „Братя Каназиреви” доказаха, че наистина са отлични ученици, много добри танцьори и спортисти.

Основна цел на проведените многобройни младежки инициативи беше борбата с пасивния начин на живот, който водят съвременните тийнейджъри. Участие в сървайвър игри, планинско катерене, спортни състезания са само част  от изненадите, в които се включиха. Бяха обучени как се създава и работи в младежки център.  Освен, че разгледаха и научиха много за историята на Краков, те направиха интервюта с  млади хора в старата столица на Полша. Българската музика и танци завладя всички участници.  „Учениците имаха възможност да упражнят своите знания по английски език, да работят в екип , да се интегрират бързо и правилно в непозната среда.

Проектите от този тип дават успешен старт на младите хора за тяхното изграждане като личности и поле за изява на техните способности , сподели ръководителя на групата Росица Тумбева, учител в СОУ „Братя Каназиреви”. Участници по проекта бяха – Никола Орозов и Магдалена Аргирова от 11а, Мария Марчева, Ангел Ботев, Лили Рабаджиева и Димитър Левенов от 10а, Елисавета Лачина от 9б клас и Марио Тумбев – 12а клас.

Магдалена Аргирова, 11а клас:

  „ Всеки ден ние бяхме заети с различни дейности, които развиваха както нашите физически, така и нашите умствени способности. Имаше много интересни игри като „Оцеляване в горски условия” , „Открийте мечката!” и задачи като „Напишете писмо до президента и го накарайте да спонсорира вашия младежки център” и много други. Забавата, разбира се, не остана по-назад! Може би най-интересната задача беше флашмобът, който трябваше да направим в центъра на град Закопане, южната част на Полша.”

 Марио Тумбев, 12а клас:

„Научихме много за културата, политиката, образованието и начина на живот на младежите в другите държави. Създадохме едни нови контакти, които поставиха началото на приятелства с  личности, твърде различни от нас, от които можем да научим много и с които можем да се забавляваме. Направихме интернационална вечер, в която всяка една от държавите имаше възможност да покаже своите ястия и да вкуси от ястията на другите култури. Българите не пропуснахме възможността да покажем както традиционните си танцови умения, така и нещо от модерното изкуство.”

Мария Марчева, 10а клас:

&bdquo


По време на този проект всички ние разбрахме колко е важна ролята на всеки един човек при работата в екип. Ако си уплашен да направиш нещо, може само да изпуснеш едни нови и незабравими преживявания. Всеки един от присъстващите младежи научи и по нещо много лично за себе си, което промени начина му  на мислене. И още нещо много важно – всеки трябва да уважава мнението на другите, дори и да не сме съгласни, без да ги съдим и пренебрегваме.”

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *