Вапцаров – познатият и непознат огняроинтелигент

Под това мото десетокласниците от СУ „Братя Каназиреви“ проведоха третия си изнесен литературен урок по НП „България – образователни маршрути“, Модул 2 – „Културните и научни институции като образователна среда“. Този път – 11 май –  мястото беше къща музей „Никола Вапцаров“ в град София, която е под шапката на Националния литературен музей. Уредникът Катя Зографова посрещна гимназистите радушно и изнесе увлекателна беседа за живота и творчеството на поета Никола Вапцаров. В разговора учениците подариха на лектора си училищния алманах, в който специално място е отредено на ученическите години, които Вапцаров прекарва в Разложката гимназия, и на първата му любима Кина Каназирева. За двете стихотворения – „Желание“ и „Есен“, които й е посветил поетът, разказа Катя Зографова, обяснявайки, че са писани в стила на любимия Яворов – тъжни и меланхолични.

Дискусията продължи с разкази за отношенията между поета и съпругата му Бойка, за историята на двете последни творби, написани от Никола Вапцаров, за съдебния процес, в който е въвлечена и поетесата Елисавета Багряна, както и за самата екзекуция. Учениците научиха кой е Фарид Гадами – преводач на „Моторни песни“ на фарси, с когото съдбата среща Катя Зографова в Париж. Днес преводачът пише роман за Вапцаров, чието действие се развива в музея на Поета в София.

Гимназистите обогатиха знанията си за автора, оцениха богатата музейна експозиция, получиха юбилейни вестници за спомен и в края на посещението провериха знанията си с онлайн въпросник.