Да учим чрез осъзнато преживяване

Да учим чрез осъзнато преживяване

Това е основното предизвикателство в часовете по БЕЛ за десетокласниците от СУ „Братя Каназиреви“. Тази учебна година те имат възможността да се докоснат до редица български класици чрез уроци „на терен“, които се осъществяват по НП „България-образователни маршрути“, Модул „Културните и научните институции като образователна среда“. На 10 февруари заедно със своите учители по БЕЛ, класните си ръководители и заместник-директора на училището възпитаниците на Разложката гимназия посетиха Копривщица. В къщата на поета Димчо Дебелянов те проведоха своя встъпителен урок преди изучаването на елегията „Да се завърнеш в бащината къща“. След увлекателния разказ на уредника те влязоха в ролята на изследователи и попълниха предварително подготвени работни листове. Използваха фактология от експозицията на музея. За да решат и тематична кръстословица, трябваше да потърсят помощта на екскурзовода и своите учители. Учениците обогатиха знанията си за автора и нелекия му живот, както и за фронтовите му произведения.

И тъй като Копривщица е непресъхващ извор на история и артефакти, учениците направиха и разходка до църквата „Успение Богородично“ и се поклониха пред гроба на поета Дебелянов. След това посетиха родната къща на Тодор Каблешков и преминаха през моста, на който гръмва първата пушка по време на Априлското въстание, където с госпожа Крънчева си припомниха историческата Априлска епопея.

Литературно-историческата обиколка завърши в дома на Любен и Петко Каравелови, където пък научиха от къде произлиза фразеологизмът „мамино детенце“, докоснаха се до печатарска машина, разучиха родословно дърво на Каравеловия род, за да стигнат и до Лора – съпругата на поета Яворов.

Несъмнено уроците извън класната стая бяха по-атрактивни и запомнящи се от традиционните.