Литературна среща с писателката Бойка Асиова

Темата за родното и чуждото, интерпретирана в романа „Роден на Великден“, събра учениците на Разложката гимназия на среща с носителката на литературната награда „Н. Хайтов“ – Бойка Асиова. По покана на младшите посланици на ЕП и на учениците от 11б и 11в клас бившата възпитаничка на училището и наша съгражданка се срещна очи в очи със своите настоящи и бъдещи читатели, за да се опитат да разгадаят тайните на писането. Единадесетокласниците демонстрираха уменията си да тълкуват художествения текст. Осмелиха се да коментират сюжета на романа „Роден на Великден“, да коментират образа на главния герой Филип Благоф, да дискутират върху темата за Илинденско-Преображенското въстание и съдбата на нашия край от началото на 20.век. За перипетиите в живота на героя, за екзотиката на Африка и автентичността на родното поднебие имаха възможност да научат повече и присъстващите на срещата ученици от Ученическия парламент и от 10в клас.

За творческата идея и нейното оформяне, както и за живота на романа след неговото издаване разказа самата Бойка Асиова. Г-жа Н. Стойчева, родственица на писателката, илюстрира със снимков материал пътуването й с авторката до Ирландия от края на 2023г., по време на което двете имат възможността да се преклонят пред гроба на Пиърс О` Махони – благодетелят на героя от Бачево.

Кръстословица с въпроси, касаещи книгата, и илюстрация за бъдещо издание на романа подариха единадесетокласниците на Б. Асиова.

Инициативата е част от дейностите за насърчаване на четенето и предхожда отбелязването на Деня на европейските автори, който ще отбележим през месец март.