Бизнесът преподава

Учениците от  11б клас с профил „Софтуерни и хардуерни науки“ взеха участие в  демонстрационен урок, проведен  от Николай Панев, управител на софтуерна компания „Диджитъл Дивелъпмънтс“.  Включването на представители на бизнеса в учебния процес спомага за кариерното ориентиране и запознаването на учениците с бъдещата им професия. Урокът се проведе в рамките на два  учебни часа. Николай Панев разказа на учениците за своята професия – за предимствата и недостатъците. След това той  направи демонстрация как да се програмира с  JavaScript – един от най-използваните скриптови езици за програмиране в Интернет, за да създаде модел на слънчевата система. Докато преподаващият  пишеше кода, даваше инструкции по HTML конструкцията и обясняваше предназначението на използваните тагове, учениците пишеха своите кодове паралелно с него на лаптопите. Децата с интерес слушаха и изпълняваха стриктно всяка инструкция, която той даваше. Откриваха и поправяха своите грешки в кода, докато получат желания резултат. Разбраха колко е важна и математиката при програмирането. Изполваха тригонометричните функции при съставянето на кода. В края на урока всеки ученик визуализира  своята слънчева система. Децата бяха възхитени от постигнатия резултат – движение на планетите около слънцето.

Удовлетворени  от постигнатия резултат и наученото през двата часа, единайсетокласниците се надяват по-често да имат подобни срещи с успели хора, които имат желание да предадат своя опит и знания.

Благодарим на Николай Панев, който се отзова на поканата на г-жа Вълканова и г-жа Костадинова да представи себе си и професията си, и  да представи практическата страна на натрупаните знания и умения за работа в програмирането.  Учениците с нетърпение очакват следващото предизвикателство от него.