Приятелство без граници

Под този надслов на 19-ти февруари ученици от СУ“ Братя Каназиреви“ посрещнаха с ентусиазъм своите гости от училище „Сен Кристоф“, Франция. Както повелява традицията, 17 ученици  и 3 учители  бяха посрещнати с вкусна питка, мед и сол от красивите момичета и момчета от 5а и 10а клас,облечени в български  традиционни носии.  Срещата в конферентната зала  бе заредена с невероятни емоции. Гостите изгледаха с интерес  подготвената от 10а клас презентация за България, но най-голямо оживление предизвика опитът да бъдат произнасяни правилно и научени буквите от българската азбука, което се оказа истинско предизвикателство! С не по-малък интерес  френските ученици изгледаха филмчето за Разлог, Банско и региона, за местните традиции,както и легендата за появата на кукерството.

Най-малките участници в срещата, учениците от 5а клас, показаха уменията си да играят  ръченица , а след това всички заедно тропнаха хорце.  Залата се оказа твърде малка за хорото, на което се хванаха и домакини, и гости, и коридорите на училището се огласиха от звуците на народната музика . В края на посрещането българските ученици  изненадаха гостите си с подаръци. Чужденците отвърнаха на жеста , като  бяха подготвили специални подаръци за г-жа Людмила  Спасова, главен организатор на срещата,  и на г-жа Попадийна- директор на училището.

 

Заформиха се много истински приятелства и разбрахме , че учениците от Франция идват от различни краища на света като Испания , Корея , Нигерия , САЩ и Русия. Владеенето на английски език се оказа средство за премахване на границите и начин за взаимно опознаване !

На края на срещата всички заедно танцуваха ,, Макарена‘‘, изкачиха хълма „Голак“ и размениха своите координати , запазиха топли спомени един за друг и си обещаха още много срещи!