Почит и признание към разложките дарители Петър и Иван Каназиреви

На 5 май, 2016г.  най-старото и престижно учебно заведение в Разлог и региона  отбеляза 98-годишнина от създаването си. Учениците се гордеят, че учат в училище, което през учебната 2017/2018 година ще празнува своята 100 годишна славна история. Годишнината ще бъде отбелязана официално през 2018 г.

По традиция в деня на своя Патронен празник Разложката гимназия отвори  вратите си за всички родители, бъдещи първокласници, четвъртокласници и осмокласници, които искат да се запознаят отблизо с богатата материално-техническа база и професионалния екип, обучил и възпитал поколения достойни граждани на града и региона.

Пред  ентусиазираните четвъртокласници от НУ „Яне Сандански” и НУ „Св. Св. Кирил и Методий”  бяха проведени интересни  експерименти в кабинетите по химия, физика и биология. Имаха възможност да разгледат всички модерно оборудвани кабинети – езиков, компютърни, кабинет по обществени науки, кабинет по математика, кабинет по ДТИ.  Гостите се забавляваха с образователни игри на интерактивна дъска, а преподавателят по музика – Красимир  Драгунин, се погрижи с песни и танци за веселото и приповдигнато настроение на всички присъстващи. Бъдещите петокласници разгледаха и физкултурния салон, плувния басейн и здравните кабинети в училището.

Седмокласниците от СОУ “ Братя  Петър и Иван Каназиреви“ отбелязаха по нетрадиционен начин празника на своето училище. Денят започна с поставяне на цветя пред портретите на Петър и Иван Каназиреви. Заедно със своите класни ръководители  Росица Тумбева и  Емилия Бисеринкова  възпитаниците си припомниха великото дело на двамата братя будители.
По-късно седмокласниците от Разложката гимназия се включиха в състезание по математика, организирано от преподавателя Росица Кирева. Предстои да бъдат проверени работите и отличени първенците, събрали най-много точки от състезателните модули.

Учениците от началния курс проведоха поход  до  местността „Голак” и атракциона „Стъпалата”. Своеобразен урок по родолюбие с тях проведе госпожа Елена Джунева, която им насочи вниманието към информационните табели и богатата история на града и региона. Учениците отново се насладиха на красивата Разложка котловина от „птичи поглед”.

И тази учебна година празникът  премина  под мотото „Да бъдем полезни на България!”. Възпитаниците на СОУ „Братя Каназиреви” от шести до единадесети клас  в 10.00 часа  под  съпровода на училищния барабанчик се отправиха в колона към сградата, построена от дарителите Петър и Иван Каназиреви – днешното НУ „Св. Св. Кирил и Методий”.  Делото на щедрите спомоществователи беше почетено с кратко слово от единадесетокласниците Ивайло Парев и Бориса Елчинова, а осмокласникът Благой Манзуров рецитира стихотворението „Светилникът” на поета Благо Прангов. Учениците поднесоха цветя на бюстовете на братята, както и на възпоменателната плоча. С едноминутно мълчание учители и ученици отдадоха почит на своите патрони.

Тържественият ден продължи в Спортна зала „Септември”, където бяха изиграни два волейболни мача между най-добрите девойки  и най-добрите юноши от 8. до 12. клас. В мачове от по два гейма сили мериха талантливите девойки и юноши от училищните отбори, а публиката ги окуражаваше. Под ръководството на Иван Копанаров училищният отбор за юноши  младша възраст  тази година е първенец в зоналните състезания и от 18 до 20 май ще участва във финалите на Републиканското първенство за училищни отбори.

По същото време под ръководството на госпожа Жанета Прешелкова се проведе  и велообиколка на града, в която  се включиха ентусиазирани гимназисти от 8. до 11. клас. Служители на КАТ – Разлог осигуриха безопасността на колоездачите.

Спортни игри и състезания се проведоха и във физкултурния салон на училището под ръководството на господин Светослав Василев.